Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Балута обговорив з представниками ЄБРР перспективні проекти, які можна реалізувати в області

Ігор Балута обговорив з представниками ЄБРР перспективні проекти, які можна реалізувати в області

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута зустрівся з Керуючим директором Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) в країнах Східної Європи та Кавказу паном Франсісом Маліжем та директором ЄБРР в Україні паном Шевкі Аджунером. У зустрічі також взяли участь директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону облдержадміністрації Юлія Світлична та заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації Ольга Шамаєва. Сторони обговорили подальшу співпрацю між Харківською областю та ЄБРР, а також пріоритетні проекти в області, які можуть потребувати фінансової допомоги ЄБРР.

Ігор Балута зазначив, що економічні показники в Харківській області достатньо високі. «Наш регіон активно розвиває агропромисловий комплекс, в цьому напрямку ми домоглися значущих успіхів. Харківщина посідає друге місце в Україні за врожайністю після Одеської області. Також ми працюємо над відродженням тваринництва. В цілому, в Харківській області багато проектів, які ми готові запропонувати для подальшої реалізації. Більша частина з них пов'язана не тільки з АПК, але і з заміщенням енергоресурсів альтернативними джерелами енергії», - підкреслив голова облдержадміністрації.

Директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Юлія Світлична ознайомила представників ЄБРР з декількома перспективними для області проектами. Зокрема, один з таких проектів - «Відродження тваринництва». Проект передбачає будівництво промислових тваринницьких комплексів, а також створення селекційно-генетичного центру з трансплантації ембріонів високопродуктивних племінних корів. Як пояснила Юлія Світлична, це довгостроковий проект (9 років), вартість його - 140 млн.дол.

Ще одним перспективним проектом для Харківської області, за словами Юлії Світличної, є будівництво енергетичного комплексу по спалюванню біомаси з метою вироблення енергії і тепла. Вартість проекту - 18,2 млн.євро.

Також представникам ЄБРР розповіли про проект з переробки бурого і кам'яного вугілля. «В одному з районів області є неглибокі поклади бурого вугілля на рівні від 18 до 25 метрів в кількості 536 млн. Тонн. На сьогоднішній день ніякі роботи не проводяться, але ідея проекту є. Після певної переробки це вугілля можна буде використовувати також і для ТЕС», - додала директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону.

В свою чергу, керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та директор ЄБРР в Україні зацікавилися запропонованими проектами. Всі презентації проектів будуть передані представникам галузевих відділів ЄБРР, які більш детально розглянуть пропозиції щодо подальшого співробітництва з Харківською областю.