Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

КП «Харківводоканал» повинен дотримуватися домовленостей і розрахуватися за споживану електроенергію

КП «Харківводоканал» повинен дотримуватися домовленостей і розрахуватися за споживану електроенергію

Про це 30 жовтня заявив заступник голови - керівник апарату ХОДА Василь Хома, коментуючи ситуацію з відключенням води в семи районах Харкова. Як розповів Василь Хома, Харківська облдержадміністрація вчора провела нараду під керівництвом губернатора області Ігоря Балути, на якій розглядалося питання заборгованості КП «Харківводоканал» перед АК «Харківобленерго» в розмірі 398 млн.грн. Заступник голови ХОДА повідомив, що рівень розрахунків споживачів перед «Харківводоканалом» становить 94%. «Тарифи з 1 серпня підняли, і вони на 100% покривають витрати «Харківводоканалу», що дає можливість підприємству розраховуватися за спожиту електроенергію», - підкреслив Василь Хома. 

На нараді була досягнута домовленість, що КП «Харківводоканал» розраховується за спожиту електроенергію за фактом відповідно до договору, і після цього розглядається питання про реструктуризацію заборгованості в 398 млн.грн. перед «Харківобленерго».

Також облдержадміністрація взяла на себе зобов'язання працювати з Мінпаливенерго, Мінрегіонбудом та Урядом щодо отримання додаткових коштів для погашення різниці в тарифах, яка становить приблизно 228 млн.грн.

«Платежі так і не почали надходити. Тому головою правління АК «Харківобленерго» Сергієм Кириком було прийнято рішення відключити насосні станції від електроенергії відповідно до умов договору та чинним законодавством. Тут вже відповідальність Харкова. Наша позиція така - повинен виконуватися закон, повинні дотримуватися домовленості. У «Харківводоканалу» є всі ресурси, щоб платити за електроенергію», - підкреслив Василь Хома.

Директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Роман Грива зазначив, що боржниками КП «Харківводоканал» є КП «Харківські теплові мережі» (185,9 млн.грн.), КП «Жилкомсервіс» (189 млн.грн.), населення Харкова (154 млн. грн.). «Це комунальні підприємства, які не розраховуються перед «Харківводоканалом», в результаті останні не розраховуються за електроенергію», - сказав Роман Грива.

Василь Хома додав, що комунальні підприємства Харкова повинні платити за електроенергію. «Тому що «Харківобленерго» купує електроенергію на енергоринку, платить живі гроші. Через заборгованість підприємств у «Харківобленерго» не вистачатиме коштів на утримання інфраструктури, на забезпечення ремонтних бригад матеріалами і закупівлю паливно-мастильних матеріалів. В цій ситуації ми повинні бути справедливими», - зазначив віце-губернатор.

Довідка. Акціонерна компанія "Харківобленерго" 30 жовтня відключила енергопостачання 11 насосних станцій, які забезпечують водопостачання в семи районах Харкова: Московському, Фрунзенському, Київському, Орджонікідзевському, Комінтернівському, Ленінському, Жовтневому районів.
Причина відключення насосних станцій - борг "Харківводоканалу" за електрику, який становить 400 млн.грн, при цьому 19 млн.грн. - тільки за жовтень.