Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області будуть залучати інвестиції в розробку бурого вугілля

У Харківській області будуть залучати інвестиції в розробку бурого вугілля

Члени Робочої групи з відбору інвестиційних, інноваційних, інфраструктурних та інших проектів розвитку Харківської області під час засідання 30 жовтня підтримали питання залучення інвестицій у розробку Новодмитрівського родовища бурого вугілля та його подальшої газифікації з метою виробництва синтез-газу із застосуванням економічно привабливих та екологічно досконалих технологій. Засідання Робочої групи проходило під керівництвом директора Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації, заступника голови Робочої групи Віктора Коваленко. 

Як розповів віце-президент з архітектурної діяльності і проектуванню ПАТ «Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації» Ігор Лисенко, тільки в останні кілька років склався досвід і можливість реалізації такого проекту, оскільки технології виробництва синтез-газу пройшли перевірочний етап і устоялися.

«У нас скоротилося промислове виробництво, змінилася структура споживання електроенергії і виникла потреба в резервуванні маневрених потужностей. Сьогодні кожен день наша країна втрачає 25-30% енергії, щоб в пікові години у нас був запас. Єдиний спосіб отримати маневрені потужності - ГАЕС або блоки станцій, що працюють на газі. Оскільки газову турбіну можна включити або виключити в будь-який момент. Таким чином, газифікація вугілля тільки з цієї позиції є вкрай необхідною», - зазначив Ігор Лисенко.

Членами Робочої групи одноголосно схвалений вказаний проект і визнаний пріоритетним для Харківської області. Прийнято рішення про підтримку його реалізації на центральному рівні.

«Я вважаю, що цей проект дуже важливий для нас. Енергозабезпечення та енергопостачання - це питання номер один для держави. Це питання національної безпеки. Розробка Новодмитрівського родовища бурого вугілля обговорювалася ще 15 років тому. Але я не пам'ятаю, щоб так комплексно та системно ми підходили до цього проекту», - підкреслив Віктор Коваленко.