Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протипожежний захист сільської місцевості на Харківщині здійснює 35 підрозділів місцевої пожежної охорони

Протипожежний захист сільської місцевості на Харківщині здійснює 35 підрозділів місцевої пожежної охорони

29 жовтня в Харківській ОДА в ході засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням директора Департаменту цивільного захисту ХОДА Володимира Фадєєва розглядалося питання створення та функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони та забезпечення протипожежного захисту сільської місцевості. За інформацією заступника начальника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області Сергія Чабаня, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України №202 від 24.02.2003 та розпорядження голови облдержадміністрації «Про створення місцевої пожежної охорони в області» в Харківській області необхідно було створити 56 одиниць місцевої пожежної охорони.

На сьогоднішній день на території області створено 54 підрозділи, з яких функціонує лише 35. 9 підрозділів реорганізовано в окремі пожежно-рятувальні пости ДСНС України та 10 припинили функціонування через відсутність фінансування.

«Дуже велика територія районів області ще залишається без надійного захисту від пожеж та надзвичайних ситуацій. У більшості районів нашої області відстань від підрозділу ДСНС до найвіддаленішого населеного пункту перевищує нормативну (8 км) в 1,5-5 разів. Як приклад можна навести такі райони: Борівський – 28 км, Великобурлуцький – 32 км, Зачепилівський — 20 км, Золочівський — 22 км, Зміївський – 26 км», - доповів Сергій Чабань.

За його словами, не лише створення місцевої пожежної охорони є шляхом вирішення питання по підвищенню рівня пожежної безпеки на селі. Необхідно планувати виділення коштів на приведення вже існуючих підрозділів хоча б до середнього рівня забезпечення. Впродовж 2014 року підрозділи МПО здійснили 145 виїздів на гасіння пожеж. При цьому було врятовано майна більш ніж на 6 млн. грн.

«Як показав досвід, в районах де існує МПО, жодна з пожеж не набула значних масштабів та не призвела до фатальних наслідків. Протягом пожежонебезпечних періодів 2013-2014 років пожежі в лісових масивах «проблемних» лісогосподарств (Жовтневий, Чугуєво-Бабчанський, Вовчанський) були успішно ліквідовані за допомогою саме підрозділів місцевої пожежної охорони, завдяки їх правильному розташуванню, що надає змогу оперативно прибути до місця виклику», - підкреслив Сергій Чабань.