Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області випадків захворювання африканської чуми свиней не зафіксовано

В Харківській області випадків захворювання африканської чуми свиней не зафіксовано

На сьогоднішній день в Харківській області випадків захворювання африканської чуми свиней (АЧС) не зафіксовано, ситуація залишається спокійною. Але профілактичні роботи, що запобігають розповсюдженню африканської чуми, на території області проводяться. Про це 28 жовтня повідомив перший заступник голови ХОДА Ігор Райнін на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з питання недопущення збудника африканської чуми свиней на території області. «Ми знаємо, що в Російській Федерації, з якою Харківська область межує, було зафіксовано більше 60 випадків африканської чуми. І знаємо, що на території Чернігівської області зафіксовано 4 випадки цього захворювання. Тому ми повинні чітко позначити і посилити заходи по недопущенню подібних явищ, пов'язаних з африканською чумою, на території Харківської області. Це питання дуже важливе і відповідальне, тому що, якщо відбувається спалах навіть по одному випадку, потрібно чимало зусиль, щоб загасити цю проблему, в тому числі і фінансових», - підкреслив Ігор Райнін. 

Як розповів начальник Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області Геннадій Піщанський, зараз в області проводиться вибірковий діагностичний відстріл диких кабанів в мисливських угіддях регіону. Адже одним із шляхів поширення збудника АЧС є дикі свині. Для відстрілу вже отримано дозволи від Державного агентства лісових ресурсів України.

«В даний час в Харківській регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини проведено дослідження 27 проб, відібраних від добутих кабанів. За результатами досліджень збудника африканської чуми в цих пробах не виявлено», - запевнив Геннадій Піщанський.

Крім цього, державною службою ветеринарної медицини постійно здійснюється моніторинг досліджень матеріалів, відібраних від загиблих і вимушено забитих свиней з свинарських господарств, і свиней, яких утримують громадяни. Всього з початку року проведено 742 досліджень від загиблих свиней, при цьому збудника АЧС також і не виявлено.

Начальник Харківського прикордонного загону Олександр Крук зазначив, що на пунктах пропуску зараз проводяться всі необхідні заходи щодо попередження переміщення диких кабанів через кордон.

Так, командири підрозділів, які охороняють ділянки зеленої частини кордону, отримали завдання посилити охорону цих ділянок. Щодня вони проводять перевірку контрольно-світлової смуги. І поки жодних слідів, що вказують на переміщення тварин з Росії в Харківську область, не зафіксовано.

«Ми також проводимо заходи з протидії переміщення через кордон м'ясної продукції. В цілому ситуація на кордоні контролюється», - зазначив Олександр Крук.