Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

1 листопада Харківський академічний театр музичної комедії відзначить своє 85-річчя

1 листопада Харківський академічний театр музичної комедії відзначить своє 85-річчя

Харківський театр є першим в Україні державним театром музичної комедії. У 1929 році на його сцені відбулася прем'єра «осучасненої» оперети Жака Оффенбаха «Орфей у пеклі». Учні реформатора українського театру Леся Курбаса - Борис Балабан, Януарій Бортник, Богдан Крижанівський, письменник Остап Вишня і композитор Олексій Рябов стали засновниками радянської української оперети.

Більше 60 вистав написано і поставлено спеціально для Харківського театру музичної комедії. Серед них перлини національного мистецтва: «Весілля в Малинівці», «Сорочинський ярмарок» і «Майська ніч».

Продовжуючи традиції, головний режисер, Заслужений діяч мистецтв України Юрій Старченко та головний дириґент, Заслужений діяч мистецтв України Шаліко Палтаджян вперше в Україні поставили рок-опери «Юнона» і «Авось» та «Ісус Христос - суперзірка».

Початок ХХІ століття трупа театру зустріла в пошуку нових інтерпретацій класики: культовий мюзикл «Моя прекрасна леді» Фридерика Лоу, музична комедія «Сорочинський ярмарок» О. Рябова та постановки сучасних творів: музична казка «Обережно! Чарівний ліс» М. Мокієнко, А. Усачова, С. Махотіна, оперета «Прекрасна Галатея» Ф. Зуппе, а також репертуарні гала-концерти «Все секрети оперети» і ревю «Віват, Кальман!», ревю для дітей «В гостях у казки».

Сьогодні у репертуарі Харківського академічного театру музичної комедії більше двадцяти вистав для дорослих і дітей - кращі зразки оперети, мюзиклу, музичної комедії, рок-опери, та незвичайні бенефіси і яскраві концерти, які йдуть російською та українською мовами.

З нагоди 85-річчя театру, 1 листопада о 17.00 на великій сцені Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. Лисенка (вул. Сумська, 25) відбудеться святковий концерт за участю акторів театру музичної комедії.

Ще один святковий концерт відбудеться 8 листопада о 17.00 вже на сцені Харківського академічного театру музичної комедії (вул. Карла Маркса, 32). Своїх колег прийдуть привітати артисти інших театрів, у тому числі з Київської оперети, Полтавського обласного музично драматичного театру імені М. Гоголя, і багато інших.