Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область працює над утепленням житлового фонду

Харківська область працює над утепленням житлового фонду

Як зазначив заступник голови - керівник апарату Харківської облдержадміністрації Василь Хома в ході наради з газовими службами області, враховуючи, що ліміти газу для Харківської області були скорочені до 1,25 млрд. куб. (на 30%), стала гостра необхідність в розробці додаткових заходів щодо скорочення споживання природного газу. Перш за все, зусилля були спрямовані на роботу з органами місцевого самоврядування з утеплення житлового фонду. Приблизно 40% втрат тепла відбувається через неутеплення житлового фонду, а також неутеплення теплотрас. «Для того, щоб повністю утеплити житловий фонд нам необхідно 33-35 млрд. грн. Це досить велика цифра. Якщо реалізувати ці заходи, то ми зможемо економити 30%. Зараз частина газу вже економиться у зв'язку з розпочатими нами заходами», - сказав заступник голови ХОДА.

Василь Хома зазначив, що вже виконані роботи з утеплення певних ділянок теплотрас. Також була проведена відповідна робота з перекладу газових котелень на альтернативні види палива (пеллети з соломи, лушпиння соняшнику або стружки). «Котельні, які працюють на цих видах палива, більш ефективні, ніж ті, які працють на газі», - підкреслив заступник голови облдержадміністрації.

У попередні три роки завдяки переобладнанню котелень (переведення на альтернативні види палива, підвищення ККД і заміну пальників) область скоротила споживання газу на 22%.

Крім того, передбачається переведення котелень на мазутове паливо. У приклад Василь Хома привів ТЕЦ-5, яку на 50% перевели на мазут. Це дасть можливість заощадити більше 11% газу.

«Перед нами стоїть завдання заощадити енергоносії, але при цьому і забезпечити ефективний обігрів приміщень. Ми повинні навчитися економити і ефективно використовувати той газ, який ми маємо. А що стосується наступного опалювального сезону, то нам потрібно більш ретельно готувати житловий фонд, вкладати кошти в модернізацію наших котелень, переводити їх на альтернативні види палива і, звичайно, розробляти свої родовища, в тому числі і родовища з видобутку сланцевого газу, які дадуть нам додаткові обсяги дешевого газу. Основні зусилля потрібно спрямувати сьогодні на заповнення газотранспортної системи власним газом» - підсумував Василь Хома.