Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Експорт товарів з Харківської області до країн ЄС збільшився, в основному, за рахунок малого та середнього бізнесу. Ігор Райнін

Експорт товарів з Харківської області до країн ЄС збільшився, в основному, за рахунок малого та середнього бізнесу. Ігор Райнін

Експорт товарів з Харківської області до країн Євросоюзу збільшився на 47% (майже в півтора рази). Про це 23 жовтня повідомив журналістам перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. За його словами, збільшити експорт до країн ЄС вдалося, в основному, за рахунок малого та середнього бізнесу, а також ряду підприємств, що спеціалізуються на наданні послуг.

«На сьогоднішній день втрата російського ринку досить велика, але це не зробило переважного значення для зовнішньоторговельного обороту Харківської області. Він зменшився на 5%. Але в нинішній ситуації це великий успіх, оскільки в цілому по Україні зовнішньоторговельний оборот скоротився на 14%. Що стосується експорту, то він збільшився порівняно з аналогічним періодом минулого року. Завдяки цьому, за підсумками 8 місяців у області позитивне сальдо зовнішньої торгівлі в обсязі 130 мільйонів доларів: 50 мільйонів доларів - по зовнішній торгівлі товарами і близько 70 мільйонів - по послугах», - зазначив Ігор Райнін.

Віце-губернатор підкреслив, що переорієнтувати моментально великі промислові підприємства з одного ринку на інший - неможливо.

«Проте підприємства з менеджментом високого рівня, наприклад, як «Турбоатом», побудували роботу таким чином, що і російський ринок не може відмовитися від їхньої продукції, і інші ринки у них маються в Європі, в Азії. А є й такі підприємства, які були задоволені одним стабільним торговим партнером - Росією, і керівників це влаштовувало. Але мати одного бізнес-партнера завжди дуже необачно і ненадійно. У деяких завдяки цьому виникають складнощі. З такими підприємствами ми працюємо. І скажу, що по великим промисловим підприємствам є зрушення в кращу сторону. Малий і середній бізнес, в свою чергу, більш динамічний», - сказав Ігор Райнін.