Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрито Почесне консульство Азербайджанської Республіки

У Харкові відкрито Почесне консульство Азербайджанської Республіки

16 жовтня цього року відбулась урочиста церемонія відкриття Почесного консульства Азербайджану в м. Харків. У заході взяли участь представники Харківської обласної державної адміністрації, Міністерств закордонних справ України та Азербайджану, представники дипломатичного корпусу Азербайджану та інших країн, акредитованих в Україні. Зокрема, були присутні Надзвичайний та повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ейнулла Мадатлі, Посол з особливих доручень МЗС України Ігор Ніколайко та інші.

Директор Департаменту економіки та міжнародних зв’язків Харківської ОДА Віктор Коваленко, виступаючи на прес-конференції підкреслив, що відкриття Почесного консульства стане важливим кроком для збільшення активності у сфері торговельно-економічних, наукових та культурно-освітніх відносин між країнами.

Також Віктор Коваленко звернув увагу на необхідність у поглибленні міжрегіональних зв’язків та зазначив, що на сьогодні спільно з Посольством України в Азербайджанський Республіці опрацьовується питання, щодо можливого підписання угоди про співробітництво між Харківською областю України та Шекінським регіоном Азербайджану. Активізація відносин на міжрегіональному рівні, сприятиме збільшенню товарообігу між країнами та розширенню наукового співробітництва.

Як відомо, зовнішньоторговельний оборот за вісім місяців поточного року між Україною та Азербайджаном склав більш ніж 20 млн. доларів США. Крім того, у харківських ВНЗ навчаються понад 3,5 тис. студентів з Азербайджану.

За словами почесного консулу Азербайджану у Харкові Афгана Салманова, його місія полягатимете на активізації роботи з азербайджанською діаспорою та розширенні економічних і науково-технічних відносин між двома державами. Також планується розвивати співробітництво у галузі агропромислового комплексу, туризму та спорту.

Нагадаємо, що це вже сьоме Почесне консульство, яке відкрито на території Харкова за останні роки. Крім згаданої установи, у місті діють почесні консульства Білорусі, Вірменії, Німеччини, Словенії, Туреччини та Чехії.

Довідка: Афган Фаганович Салманов народився 20 квітня 1967 року в місті Зардоб (Азербайджан). Вищу освіту здобув у Харкові, закінчивши два вищих навчальних заклади, має спеціальність економіста та інженера-економіста. З 2003 року - депутат Сумської обласної ради. З 2008 року - співзасновник ТОВ «УК. АЗ. Дружба».
У консульський округ Почесного консульства Азербайджану, крім Харківської області, входять також Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська, Сумська і Чернігівська області.