Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Держава надасть допомогу вимушеним переселенцям для оплати житла та комунальних послуг. Людмила Денисова

Держава надасть допомогу вимушеним переселенцям для оплати житла та комунальних послуг. Людмила Денисова

Кабінет Міністрів прийняв постанову про надання вимушеним переселенцям грошової допомоги на 6 місяців для оплати житла та житлово-комунальних послуг. Про це сьогодні, 15 жовтня, повідомила Міністр соціальної політики Людмила Денисова під час свого робочого візиту до Харківської області. На Південному вокзалі вона поспілкувалася з волонтерськими організаціями та переселенцями.

За словами міністра, ця допомога надається людині чи сім'ї. Непрацездатні громадяни - це пенсіонери, батьки, які доглядають за дітьми або престарілими громадянами, інвалідами, на них передбачається 884 грн. на місяць. Для працездатних громадян ця сума становить 50% або 442 грн.

«Два місяці їм призначається така допомога. В середньому на сім'ю виходить до 2400 грн., а далі необхідною умовою для працездатних громадян, щоб вони отримували допомогу третій і четвертий місяць, необхідно працевлаштуватися. Можна знайти роботу через центри зайнятості, можна самостійно. Ми дізнаємося про це через базу Пенсійного фонду. Якщо людина не шукає роботу, значить йому допомога від держави не потрібна. Але якщо все-таки в перший день п'ятого місяця людина встає до роботи, то ми відновимо виплати в повному обсязі», - сказала Міністр соціальної політики.

За словами міністра, з 410 тисяч переселенців - 110 тисяч, за офіційною статистикою, знаходяться саме в Харківській області.

«Це, звичайно, дуже велике навантаження на харків'ян, і на владу, щоб забезпечити можливе проживання цих людей. І я хотіла поінформувати переселенців, що прийнято дві постанови Кабінету Міністрів. Перша - про офіційний облік громадян, видачу довідок про те, що вони є тимчасовими переселенцями або переїхати з окупованих територій або з регіонів, де ведеться антитерористична операція. Друге стосується надання допомоги переселенцям для оплати зйомного житла», - зазначила Людмила Денисова.

Вона також нагадала про те, що раніше для переселенців був спрощений порядок надання субсидій, порядок надання пенсій за новим місцем перебування, порядок працевлаштування (для отримання роботи не обов'язково надавати трудову книжку або документ про освіту).