Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська Дитяча філармонія відкрила другий концертний сезон

Харківська Дитяча філармонія відкрила другий концертний сезон

У рамках заходів ХХI Міжнародного музичного фестивалю "Харківські асамблеї" на сцені великої зали Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського відбувся перший у сезоні 2014-2015 рр. концерт Дитячої філармонії «Дивовижний Бетховен». Участь у ньому взяли майже 80 учнів ДМШ №1 імені Л. Бетховена та три представники інших шкіл естетичного виховання (ДМШ №№ 9, 10, 12) – лауреати та дипломанти Всеукраїнського конкурсу молодих виконавців імені Л. Бетховена.

Звучали музичні твори геніального композитора у виконанні учнів по класу фортепіано, флейти, скрипки, віолончелі, вік яких складає від 8 до 15 років. Окрасою концерту став виступ дитячого шкільного симфонічного оркестру та хору старших класів. До програми увійшли твори Яна Сібеліуса «Сумний вальс», Йогана Штрауса «Віденський вальс» та Людвіга ван Бетховена «Хвала природі».

Крім прекрасної музики до уваги глядачів були запропоновані відеоматеріали про геніального композитора (мультиплікаційний фільм із серії «Казки старого піаніно» та фрагмент з фільму «До далекої коханої»).

Директор Благодійного фонду «Харківські асамблеї» Ірина Сухленко та співавтор проекту Юлія Ніколаєвська, кандидати мистецтвознавства, доценти ХНУМ ім. І.П. Котляревського дали високу оцінку юним виконавцям.

Проект Дитяча філармонія, до якого залучені учні у якості виконавців та глядачів, на думку фахівців, відіграє суттєву роль у естетичному вихованні дітей, формуванні їх світогляду.

«Другий сезон Дитячої філармонії буде насиченим і цікавим, - зазначила Ірина Сухленко, розповівши про тематику декількох майбутніх концертів. - Так у грудні на наших відвідувачів очікує чудова музична казка. Спеціальними гостями передноворічного дійства будуть студенти театрального факультету ХНУМ ім. І.П. Котляревського. У лютому на сцену вийдуть виключно юні джентльмени (програма називатиметься «Про що грають чоловіки»). У квітні 2015 року наші маленькі друзі матимуть нагоду познайомитися з музикою харківських композиторів, а також оглянути фотовиставку, яку представить засновник музею музичного мистецтва Харківщини Юрій Щербінін».

Довідково:  Дитяча філармонія — спільний проект благодійного фонду «Харківські асамблеї» та Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, який був започаткований у 2013 році.

Реалізація творчого потенціалу обдарованих дітей шляхом залучення їх до концертної діяльності та просвітницька діяльність – такими є його основні завдання. Цикл концертів за участю кращих учнів шкіл естетичного виховання м. Харкова та Харківської області, плануються на річний термін і дають змогу представити талановитих вихованців широкому глядацьку загалу, сприяючи надбанню учнями шкіл естетичного виховання виконавського досвіду.