Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили роль органів суддівського самоврядування у зміцненні довіри суспільства до судової влади

У Харкові обговорили роль органів суддівського самоврядування у зміцненні довіри суспільства до судової влади

У Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України 3 жовтня відбулось засідання круглого столу на тему «Роль органів суддівського самоврядування в зміцненні довіри суспільства до судової влади». В роботі круглого столу взяли участь представники судової влади, Ради суддів України, органів юстиції, органів місцевого самоврядування, прокуратури, адвокатури, наукових установ та громадськості.

За підсумками засідання учасники круглого столу прийняли Резолюцію, згідно з якою вирішили:
- Продовжувати суспільний діалог між громадськістю і загальними судами в Харківській області.
- Організовувати і проводити робочі зустрічі, круглі столи, науково-практичні семінари на тему судової влади.
- Проводити громадський моніторинг діяльності судів; провести громадську експертизу в режимі тестування; проводити інтерв'ювання відвідувачів суду, суддів та працівників апарату; подавати скарги та пропозиції з питань діяльності суду; висвітлювати в ЗМІ об'єктивну інформацію по резонансних справах, діяльності судів та судової практики.
- Суддівській спільноті: формувати громадянську позицію шляхом порад і рекомендацій, виходячи з судової практики та власного досвіду; визначати суддів, які користуються довірою і повагою у громадян; втручатися в конфліктні ситуації в разі несправедливого тиску на суддю.
- Інститутам громадянського суспільства, засобам масової інформації та громадським активістам: утримуватися від закликів до участі в заходах, які дестабілізують роботу суду; брати участь на запрошення в заходах громадського впливу; реагувати суспільною доганою і бойкотом на спроби громадських і політичних провокацій щодо судової системи та суддів.
- Довести досвід суспільного діалогу та рекомендації цього круглого столу до Ради суддів України.