Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Постамент, на якому була встановлена скульптура Леніна, обгороджений будівельними лісами з метою недопущення протистоянь і провокацій

Постамент, на якому була встановлена скульптура Леніна, обгороджений будівельними лісами з метою недопущення протистоянь і провокацій

«Розпорядження №517 від 28 вересня 2014 року, згідно з яким відповідним структурам було доручено вжити заходів по виключенню пам'ятника Леніну з реєстру пам'яток історії та культури, а після - вжити заходів з демонтажу пам'ятника, було видано, не порушуючи закон», - заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута. За його словами, вищевказане Розпорядження було підписано з метою врегулювання ситуації навколо пам'ятників епохи тоталітаризму на підставі Закону України "Про охорону культурної спадщини" та на виконання Указу президента України від 12 червня 2009 року "Про додаткові заходи щодо увічнення пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні ", керуючись статтею 6 Закону України" Про місцеві державні адміністрації".

«Харківська обласна державна адміністрація вважає, що Володимир Ілліч Ленін причетний до репресій, які відбувалися на території України під час Громадянської війни і після неї», - підкреслив Ігор Балута.

Голова ХОДА також зазначив, що постамент, на якому була встановлена скульптура Леніна, обгороджений будівельними лісами з метою припинити можливі протистояння і провокації навколо нього. «Одні підходять і пишуть на постаменті «Фашизм не пройде», інші пишуть - «Ленін - фашист» і так далі. Пора це закінчувати. Площа Свободи повинна бути площею Свободи. Тому навколо постаменту встановлено будівельні ліси, щоб не було бажання прийти і щось написати, зробити так зване «послання народові», - сказав Ігор Балута.

Керівник області також підкреслив, що Харківська міська рада, в свою чергу, не береже пам'ятники радянського режиму. «Той же пам'ятник Героям Революції, який демонтували з площі Конституції напередодні Євро-2012. Його мали зібрати і встановити в сквері на ХТЗ. Де він тепер? Потім Алея комсомольців ... Молоді люди, які боролися з фашизмом, були героями. А Макаренко кому заважав? Тому говорити про те, що до пам'ятників радянського режиму дуже дбайливо ставиться міська рада, абсолютно не доводиться», - додав Ігор Балута.