Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Василь Хома обговорив з представником Посольства США в Україні підготовку до майбутніх виборів

Василь Хома обговорив з представником Посольства США в Україні підготовку до майбутніх виборів

Заступник голови - керівник апарату Харківської облдержадміністрації Василь Хома 26 вересня зустрівся з політичним співробітником Посольства США в Україні Кармен Леклер. У зустрічі також взяли участь директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко та начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату облдержадміністрації Олександр Євсєєв. Сторони обговорили питання, пов'язані з підготовкою Харківської області до позачергових виборів народних депутатів України. Також йшлося про виборчі права вимушених переселенців.

«Представники Посольства США їздять по всіх регіонах України, щоб ознайомитися з передвиборчою ситуацією. Одне з основних питань, яке нас цікавить - чи мають всі області інформаційні та фінансові ресурси для підготовки і проведення виборів. Ми розуміємо, що в Харківській області великий наплив переселенців, у зв'язку з чим можуть виникнути певні проблеми. Також хотілося б обговорити питання безпеки напередодні і під час виборів», - зазначила Кармен Леклер.

Як повідомив Василь Хома, на сьогоднішній день в Харківській області зареєстровано понад 83 тис. вимушених переселенців. Серед них вже проводиться роз'яснювальна робота щодо того як вони зможуть взяти участь у виборах, перебуваючи на Харківщині.

За словами віце-губернатора, для того, щоб переселенці змогли проголосувати на майбутніх виборах, не передбачається створення додаткових або спеціальних дільниць для голосування. Люди зможуть проголосувати на вже організованих виборчих дільницях області, на яких не буде обмежень по кількості виборців. Всі переселенці, які хочуть взяти участь у голосуванні на території Харківської області, до 20 жовтня мають звернутися в Відділи ведення державного реєстру виборців, які знаходяться у районних державних адміністраціях. Головне - мати при собі паспорт. Таким громадянам оформлять посвідчення про тимчасову зміну місця голосування та закріплять за певними ділянками.

За попередніми даними, взяти участь у виборах на території Харківської області можуть понад 14 тисяч сімей, тимчасово переміщених із зони АТО.

Що стосується інших питань з підготовки до майбутніх виборів, то Василь Хома зазначив, що є певні моменти, які потрібно вирішити. Наприклад, забезпечити всі умови на виборчих дільницях як для працівників виборчих комісій, так і для самих виборців. Заступник голови ХОДА нагадав політичному співробітнику Посольства США про існуючу проблему в Україні, в тому числі на Харківщині, пов'язану з електроенергією.

«У нас порушений баланс вироблення і споживання електроенергії. Донецька і Луганська області були основними постачальниками вугілля на теплоенергоцентралі. А зараз у нас є серйозний дефіцит вугілля. Тому в Харківській області впроваджуються певні заходи щодо економії електроенергії. Вводяться графіки обмеження електропостачання в різних районах. Ми припускаємо, що така ситуація може бути і вдень проведення виборів. Тому мною було дано доручення забезпечити все окружні і дільничні виборчі комісії альтернативними джерелами енергії », - підкреслив Василь Хома. За його словами, всі окружні виборчі комісії області будуть забезпечені електрогенераторами. Для дільничних комісій закуплять акумуляторні лампи, які забезпечать роботу комісій на час усунення неполадок мережі.

Також Василь Хома підкреслив, що особлива увага приділяється питанням безпеки. «Основна увага приділятиметься охороні виборчих дільниць, а також транспортуванню бюлетенів до Центральної виборчої комісії», - зазначив віце-губернатор. Він також додав, що під час виборів будуть створені оперативні групи, які спеціалізуються на виконанні певних завдань.