Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Якість води в річці Сіверський Донець оцінюється експертами як стабільна, без змін

Якість води в річці Сіверський Донець оцінюється експертами як стабільна, без змін

Якість води в річці Сіверський Донець на всьому протязі по території Харківської області оцінюється як стабільна, без змін, клас якості - 3 «помірно-забруднена». Про це 24 вересня на засіданні обласної координаційної ради з екологічних проблем розповів начальник Харківського регіонального управління Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Віталій Жук. За його словами, за перше півріччя 2014 року (порівняно з аналогічним періодом 2013 року) покращився клас якості р. Сіверський Донець нижче м. Балаклеї за рахунок зниження концентрації нафтопродуктів, хрому і нітритів.

Також покращився клас якості води в р. Уди вище і нижче м.Харкова за рахунок значного зниження концентрації нітритів.

Начальник Харківського регіонального центру гідрометеорології Валентина Андрієнко зазначила, що за спостереженнями їхнього центру в р. Сіверський Донець в районі с. Огорцово (на кордоні з Бєлгородською областю Росії) зменшилися середні показники концентрації нафтопродуктів, заліза, міді, марганцю і цинку. Кисневий режим був задовільним. А проби води в створах нижче м. Ізюма показали зниження вмісту нафтопродуктів, фенолу, міді, марганцю і цинку. Кисневий режим також задовільний.

Довідка. Оцінка стану якості води визначалася на підставі СанПіН №4630-88 відповідно до індексу забруднення вод, згідно якого визначається клас якості води в річці. Показники, які впливають на клас якості води вздовж водотоку річки Сіверський Донець - це вміст у воді нафтопродуктів, нітритів, фосфатів, міді, хрому, марганцю, БСК (біологічне споживання кисню).