Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нові технології відновлення військової техніки та антикорозійних матеріалив розробили вчені НТУ «ХПІ»

Нові технології відновлення військової техніки та антикорозійних матеріалив розробили вчені НТУ «ХПІ»

Група фахівців кафедри фізичної хімії, загальної та неорганічної хімії факультету військової підготовки НТУ «ХПІ» запропонувала нову технологію підвищення функціональних властивостей конструкційних матеріалів і відновлення відпрацьованих або зношених поверхонь машин, механізмів та обладнання, виготовлених з вуглецевих або легованих сталей і чавунів. Технологія може використовуватися у військовій промисловості для відновлення об'єктів військової техніки та тих, що вичерпали свій ресурс. Їх бронебійна частина виготовлена ​​з твердосплавних матеріалів та містить сполуки вольфраму. Враховуючи високу собівартість цих складових, актуальним стає питання його переробки і повторного використання у виробництві.

На запропоновану технологію вже отримано патент України, який був відзначений на Всеармійському конкурсі «Кращий винахід року» у 2013 році. Згідно винаходу отримані на стадії переробки сировини робочі розчини можна використовувати, як для отримання продуктів, так і для нанесення функціональних покриттів на деталі, що підлягають реставрації, відновленню і зміцненню.

Ще одна розробка - технологія створення високоефективних, стійких і антикорозійних матеріалів для виготовлення покриттів на сплавах з титаном, що дешевше, ніж їхні попередні аналоги. Дана технології дозволяє наносити покриття змішаними оксидами титану та металів підгрупи заліза, марганцю і тугоплавких металів, які забезпечують їм високий рівень функціональних властивостей.

Дослідно-промислові випробування на ряді підприємств України довели високі протикорозійні властивості покриттів в агресивних і біологічних середовищах.