Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині в п'ятий раз пройшов етнофестиваль "Сад пісень Сковороди"

На Харківщині в п'ятий раз пройшов етнофестиваль "Сад пісень Сковороди"

14 вересня в смт. Бабаї Харківського району (Харківська обл.) відбувся щорічний етнографічний фестиваль «Сад пісень Сковороди». Цього року всі заходи проходили на лісовій галявині в Бабаївському лісі, де була встановлена велика сцена. Перед гостями фестивалю виступили колективи з усієї області, які виконали авторську музику, обробки та інтерпретації народних пісень, продемонстрували нові напрямки розвитку сучасного фольклорного музичного мистецтва. Також на головній сцені фестивалю цього року виступив заслужений артист України, бандурист Тарас Компаніченко. В рамках заходу в Бабаївському лісі пройшли майстер-класи з гончарства, різьбі, лозоплетіння від майстрів декоративно-прикладного мистецтва, які приїхали на етнофестиваль з різних регіонів України: Полтавської, Сумської, Дніпропетровської, Черкаської областей. Також всі відвідувачі мали змогу придбати сувеніри виробництва українських майстрів і художників, які були представлені на ярмарку, і поласувати польовою кашею, виробами бджільництва.

Крім того, в ході заходу проводився збір коштів на придбання канцтоварів для дітей переселенців із зони АТО, а також благодійна акція по збору одягу для вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей.

Як зазначив тимчасово виконуючий обов'язки заступника голови Харківської облдержадміністрації Іван Варченко, сьогоднішній захід - дуже знаковий для Слобожанщини. "Бабаї знайшли свій символ - це Григорій Сковорода, який колись жив і творив на цій землі. Сьогоднішній фестиваль видався за ці п'ять років наймасштабнішим як за кількістю гостей, так і за кількістю виконавців та майстрів декоративного мистецтва. В Бабаївському лісі зібралося кілька тисяч осіб, які люблять Україну і поважають себе як націю", - підкреслив Іван Варченко.

Як розповів голова Харківської районної державної адміністрації Юрій Шпарага, фестиваль "Сад пісень Сковороди" проходить вже вп'яте. "І неспроста саме в цьому мальовничому місці. Тут колись жив Григорій Сковорода. Зараз в Бабаївському лісі відкрита "Стежка Сковороди", яка проходить повз Холодного джерела і йде до Чорного озера. По ній любив прогулюватися філософ. І сьогодні харків'яни можуть краще пізнати ці історичні місця, приїхавши на екскурсію в Бабаї, або відвідавши наш етнографічний фестиваль. Цей фестиваль сьогодні необхідний. Він демонструє всю красу, традиції та культуру українського народу, доводить, що дух українців незламний", - зазначив Юрій Шпарага.

Організатори фестивалю - Бабаївська селищна рада Харківського району, відділ культури і туризму Харківської райдержадміністрації за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

Довідка. Етнографічний фестиваль "Сад пісень Сковороди" вперше відбувся в смт. Бабаї Харківського району в 2010 році. Спочатку фестиваль називався «Сад божественних пісень», але в 2013 році його назва змінилася.

Чорне озеро в Бабаях було вирито 265 років тому кріпаками селянами. Вода в нього тече зі сковородинівського джерела. Гуляючи по цих місцях в Бабаях, Г.Сковорода написав 15 з 30 своїх байок. В 1970-х гг. тут проводилися міжнародні сковородинівські читання і існував туристичний маршрут. У 1995 р. в Бабаївському лісі відкрито меморіал "Стежка Сковороди".