Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Майже 10 мільйонів гривень витрачено з обласного бюджету на лікування переселенців з Донецької та Луганської областей

Майже 10 мільйонів гривень витрачено з обласного бюджету на лікування переселенців з Донецької та Луганської областей

За її словами, витрати на надання медичної допомоги переселенцям склали вже майже 10 млн.грн. Це гроші, виділені виключно з обласного бюджету. «Темпи зростання кількості прибуваючих переселенців значно вище, ніж ми очікували. Звідси і більше число людей, які потребують медичної допомоги та лікуванні. Наприклад, якщо 2 червня на Харківщині було всього два онкохворих переселенця, то сьогодні таких пацієнтів вже 683. З них 420 - отримують хіміотерапію в амбулаторних умовах, решта - в стаціонарних », - зазначила Галина Сіроштан.

Також замдиректора Департаменту охорони здоров'я зазначила, що на сьогодні існують великі проблеми і з гемодіалізом. Так, в Харкові зараз проживають 27 осіб, які приїхали з Луганської та Донецької областей, які за рахунок коштів обласного бюджету отримують гемодіаліз, перитонеальний діаліз, а також лікарські препарати при проведенні трансплантації. Майже 100 осіб приїхали на Харківщину з туберкульозом. Таким пацієнтам харківські установи охорони здоров'я забезпечують і амбулаторне, і стаціонарне лікування.

Також, за словами Галини Сіроштан, в Харківську область із зони АТО приїхали 683 вагітні жінки, з них 253 - вже народили (народилася 261 дитина). У більшості пологи проходили з ускладненнями.

«Сьогодні губернатор Харківської області на засіданні Кабінету Міністрів буде піднімати питання про виділення коштів з державного бюджету харківському регіону на медичні потреби переселенців. Ми зверталися вже в різні структури. Але, на жаль, поки додаткових коштів Харківської області не виділили. Наразі лікування переселенців здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, які передбачені на харківських хворих », - зазначила Галина Сіроштан.

За її словами, вже зараз в Обласному онкологічному диспансері склалася складна ситуація: на базі цієї установи зберігається лікарських засобів на 3 млн.грн. «Такого низького запасу у нас не було ніколи. І цей запас ліків не дозволяє повною мірою використовувати сучасні схеми хіміотерапії», - підкреслила чиновник.

Галина Сіроштан додала, що витрати на лікування харківських пацієнтів і переселенців з Донецької та Луганської областей зараз пропорційні.

Нагадаємо, людина, що приїхала з зони АТО і тимчасово проживає на території Харківської області, повинна зареєструватися в Держпромі (пл. Свободи, 5, 3-й під.). Після чого вона може звернутися в установу охорони здоров'я Харкова і області з заявою, де будуть вказані обсяги надання їй медичної допомоги. Це необхідно, щоб вести облік витрачених на лікування коштів.