Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Уряд схвалив прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік

Уряд схвалив прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік

На засіданні Уряду було розглянуто і схвалено Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2015 рік, а також на 2016 і 2017 роки, повідомив Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта. За його словами, прогнози розроблені на варіантній основі за двома сценаріями. За першим сценарієм зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) у 2015 році прогнозується на рівні 0,3%, за другим – 2%. «Ми переходимо від досить серйозного спаду у цьому році до економічного зростання», - наголосив Анатолій Максюта.

При цьому він зазначив, що зростання економіки у 2016 році за другим сценарієм може становити 4,5%, а в 2017-му - 6,5%, що «дасть змогу Україні повернутися на позиції «докризового» 2007 року».

За словами Першого заступника Мінекономрозвитку, основними передумовами зростання економіки у 2015 році мають стати: завершення активної фази військового конфлікту; вирішення питання з поставками енергоносіїв; надходження значної донорської допомоги; активна політика НБУ, спрямована на підтримку економічного зростання; реалізація заходів щодо диверсифікації ринків експорту у зв’язку з проблемами, які виникли із східним торговим партнером.

Водночас Анатолій Максюта висловив сподівання, що у зв’язку з позитивною динамікою розвитку світової економіки у наступному році покращаться експортні можливості українських виробників. «Що стосується внутрішніх припущень, то, - як відзначив Перший заступник, - вони будуть відрізнятися інтенсивністю позитивних зрушень, реформ в Україні, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату, на створення умов для ведення бізнесу, боротьби з корупцією, що обумовить притік інвестицій, іноземну допомогу, а також сам розвиток внутрішнього ринку України».

Анатолій Максюта також наголосив, що внаслідок цілеспрямованих на послаблення економіки України зовнішніх заходів, у ІІ кварталі 2014 року ВВП знизився на 4,7%. Цьому сприяли також комплексні системні проблеми попередніх років.

«Комплекс проблем наростав ще з 2012 року: ВВП, і промисловість впали, по суті Україна ввійшла в рецесію. І в цьому році поєдналися два фактори. З одного боку – погіршення зовнішньої кон’юнктури для вітчизняних товарів (це ціни на основні товари експорту та штучне погіршення ситуації на російському ринку і блокування експорту Російською Федерацією). З другого боку – військові дії на Сході держави, які впливають негативно як на інвестиційні очікування, так і на саму інфраструктуру. Руйнуються цілі виробничі потужності на Сході!» - наголосив Перший заступник Міністра.