Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Національний банк України запроваджує додаткові адміністративні заходи для стабілізації ситуації на валютному ринку

Національний банк України запроваджує додаткові адміністративні заходи для стабілізації ситуації на валютному ринку

За повідомленням прес-служби управління НБУ в Харківській області, 20 серпня 2014 р. Правління Національного банку України  прийняло постанову № 515 "Про врегулювання ситуації на валютному ринку України", згідно якої запроваджено обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті на міжбанківському валютному ринку України. Також установлено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів. "Ми продовжили строк дії норми щодо обов’язкового продажу експортерами надходжень в іноземній валюті на три місяці, збільшивши обсяг її продажу до 100%. Це цілком логічний та очікуваний крок, враховуючи вкрай складну суспільно-політичну ситуацію в країні", – відзначила Голови Національного банку України Валерія Гонтарева.

Крім того, Національний банк України здійснюватиме постійний щоденний моніторинг роботи уповноваженого банку з метою перевірки добросовісного характеру платежів за операціями клієнтів. З цією метою Національний банк України має право вимагати від банків призупинення проведення операцій, що мають підвищений ризик їх використання з протиправною метою, та отримувати документи, що підтверджують добросовісний характер здійснення таких операцій.

Коментуючи таке рішення, Голова Національного банку України зазначила: "Звертаю увагу всіх керівників банків на те, що купівля валюти під фіктивні експортно-імпортні контракти, "сміттєві" ЦП, а також удавані угоди, сенсом яких є спотворення реального змісту трансакцій, приховування 100% продажу валютної виручки та інші операції, які вигадуються в обхід уведених регулятором адміністративних обмежень, – це порушення валютного законодавства, що матиме наслідком штраф в розмірі угоди".

Згідно з Постановою № 515 відтепер діє вимога щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті із-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, фізичних осіб-підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України.

Зазначені надходження в іноземній валюті підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо Національному банку України, у розмірі 100 відсотків.

Вимога щодо обов’язкового продажу поширюється на надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів і в російських рублях.

Разом з тим нормативно-правовий акт також містить перелік випадків, коли обов’язковий продаж на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за кордону в іноземній валюті не діє. Серед них, надходження на користь держави або під державні гарантії; за кредитами, позиками, що залучаються відповідно до міжнародних договорів України; на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів в іноземній валюті, відкриті в уповноважених банках, тощо.

Визначені Постановою № 515 норми діятимуть із 21 серпня до 21 листопада 2014 року.

Теги