Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Делегація Програми Розвитку ООН відвідала Харківську область

Делегація Програми Розвитку ООН відвідала Харківську область

21 серпня у Департаменті економіки і міжнародних відносин ХОДА відбулася зустріч керівництва Харківської обласної державної адміністрації з делегацією Програми Розвитку ООН (ПРООН) з метою обговорення проблемних питань щодо переселенців з Луганської та Донецької областей. У ній взяли участь в.о. директора Департаменту соціального захисту населення Тетяна Бабенко, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин Олег Мурашов, заступник директора Департаменту охорони здоров`я Галина Сіроштан, начальник сектору дошкільної та позашкільної освіти Департаменту науки і освіти Ірина Счастна, менеджер проектів ПРООН в Україні Олена Іванова, Радник з питань внутрішніх переміщень осіб Бессант Субба, спеціаліст з координування проектів ПРООН в Україні Віталій Крисько.

У ході зустрічі Тетяна Бабенко повідомила, що на 20 серпня від переселенців з Донецької та Луганської областей надійшло 46 тис. 285 звернень, які стосувалися надання житла, призначення різних видів соціальної державної допомоги, реєстрації тимчасового проживання, працевлаштування та ін. За словами бабенко, сьогодні 11 тисяч переселенців отримують пенсії в Харківській області, в будинках-інтернатах розміщені 117 осіб з геріатричних і психоневрологічних будинків-інтернатів Донецької області.

Що стосується медичної допомоги, то за словами Галини Сіроштан, у лікувальних установах Харківщини її отримали 10 тис. 128 осіб, з них 30% пройшли лікування в стаціонарах. Взято на облік близько 600 вагітних жінок і більше 170 породіль.

«Сьогодні найактуальніше питання - забезпечення людей препаратами для проведення гемодіалізу, для лікування туберкульозу, онкопрепаратами, інсуліном, цукрознижувальними таблетками. Життєво необхідні препарати для людей, які перенесли трансплантацію органів. А молодим мамам необхідні памперси, молочні суміші для немовлят. На сьогоднішній день лікувальні установи використали з усіх бюджетів області близько 7 млн.грн. Якщо кількість звернень буде зростати такими ж темпами, то до кінця року нам буде потрібно близько 20 млн.грн.», - підкреслила Галина Сіроштан.

Довідка. Програма розвитку ООН (ПРООН) надає допомогу урядам у проведенні досліджень природних ресурсів, створенні навчальних закладів, розвитку енергетичних ресурсів, а також надає консультаційні та експертні послуги, навчає фахівців, поставляє обладнання і т. д. Допомога ПРООН безоплатна.
Фінансові кошти ПРООН утворюються з добровільних внесків учасників організації, якими можуть бути країни-члени або спостерігачі ООН та інших міжнародних організацій. У даний час таких країн більше 200.