Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2014 році безоплатну первинну правову допомогу отримали майже 130 тисяч громадян

У 2014 році безоплатну первинну правову допомогу отримали майже 130 тисяч громадян

Про це повідомив 14 серпня під час експертної зустрічі для обговорення пріоритетів урядової політики, ходу реалізації рішень Уряду на тему: «Перспективи та ризики розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні» заступник Міністра юстиції Руслан Рябошапка. За його словами, у цьому напрямку налагоджена досить ефективна співпраця, як із громадянським суспільством, так і з адвокатами. Хоча існують певні проблеми, пов’язані із бюджетним фінансуванням, із кризисними подіями, які відбуваються на сході країни. Проте система надання безоплатної первинної правової допомоги постійно розширюється, і станом на 31 липня 2014 року в Україні було понад 675 громадських приймалень.

«Результати роботи цих громадських приймалень говорять про то, що постійно зростає попит на отримання безоплатної первинної правової допомоги. Для порівняння, якщо у 2008 -2009 роках безоплатну первинну правову допомогу отримали 160-170 тисяч громадян, то в цьому році, лише за півроку, надано вже майже 130 тисяч правових консультацій», - сказав він.

За словами Руслана Рябошапки, це свідчить про величезну потребу населення України в отриманні правової допомоги. Тож Міністерством юстиції було запроваджено додаткову форму роботи, як виїзні консультаційні пункти.

«Було виконано 9 тисяч виїздів і надано правову допомогу майже 40 тисячам громадян. Також є можливості надання юридичних консультацій через електронні засоби зв’язку, такі як Скайп. Завдяки цьому правову допомогу вдома можуть отримувати також люди з обмеженими можливостями», - сказав він.

У експертній зустрічі також взяли участь: перший заступник директора Юридичного департаменту ХОДА Денис Дудник, директор Харківського обласного центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Гайворонська, представники громадських організацій.

Довідка: у 2014 році до працівників Юридичного департаменту ХОДА на особистому прийомі громадян звернулося 126 громадян (у 2013 році – 292), було розглянуто 257 письмових звернень громадян про надання безоплатної правової допомоги (у 2013 році - 458). У громадських приймальнях, що функціонують при 27 районних державних адміністраціях області, за 2013 рік безоплатну первинну правову допомогу отримали 3188 громадян.