Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині найнижчі показники захворюваності на туберкульоз

На Харківщині найнижчі показники захворюваності на туберкульоз

У Харківській області відзначається чітка тенденція поліпшення епідемічної ситуації з туберкульозу. Щорічно в області реєструється зниження показників захворюваності від 10 до 12%. Про це 14 серпня під час обласного засідання з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу повідомила в.о. головного лікаря КУ «Обласний протитуберкульозний диспансер №1» Ірина Калмикова. За її інформацією, в першому півріччі 2014 р. в області на туберкульоз захворіла 581 людина (660 людей - за аналогічний період 2013 р.). Показник захворюваності зменшився на 10% і зараз становить 20,4 на 100 тис. населення (український показник: 32,9 на 100 тис. населення). «Зараз Харківська область займає перше місце по найменшому показнику захворюваності на туберкульоз серед всіх областей України», - зазначила в.о. головного лікаря диспансеру.  

Ірина Калмикова також повідомила, що складною залишається ситуація з дитячою захворюваностю на туберкульоз. У першому півріччі поточного року в області захворіло 25 дітей (20 дітей - за аналогічний період 2013 р.). Випадки захворювань зареєстровані у Барвінківському, Красноградському, Куп'янському, Лозівському, Харківському, Шевченківському районах та в місті Харкові.

У першому кварталі 2014 р. виявлено 46 пацієнтів з активною формою туберкульоза в сукупності з ВІЛ-СНІД (за аналогічний період 2013 р. таких пацієнтів було 42).

Показник смертності від туберкульозу в Харківській області зменшився майже на 15% і становить 5,7 випадків на 100 тис. населення.

Ірина Калмикова нагадала, що поліпшити показники захворюваності на туберкульоз можна завдяки своєчасному зверненню до лікаря, а також вчасно пройденим аналізам і консультаціям.

Довідка. В області працює вісім протитуберкульозних диспансерів, три туберкульозні лікарні, відділення для лікування дітей та підлітків на базі обласної дитячої клінічної інфекційної лікарні та відділення при обласному клінічному центрі нефрології та урології. Працюють також чотири профільних санаторія для дорослих і два для дітей. В лікарнях створено 24 протитуберкульозних кабінетів.