Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Чугуєві пройшли урочисті заходи до 170-річчя з дня народження Іллі Рєпіна

У Чугуєві пройшли урочисті заходи до 170-річчя з дня народження Іллі Рєпіна

5 серпня у Чугуєві (Харківська обл.) відбулися урочисті заходи до 170-річчя з дня народження всесвітньо відомого художника Іллі Рєпіна. В урочистостях взяли участь почесні гості, серед яких - перший секретар посольства Республіки Білорусь в Україні Олексій Жуковець і тимчасово виконуючий обов'язки заступника голови ОДА Іван Варченко. Зранку в садибі художника проходила урочиста зустріч. Тут же гостям був запропонований "рєпінський чай". Також на території будинку-музею в цей день були виставлені студентські проекти з реконструкції садиби Рєпіна і по створенню в Чугуєві музейного кварталу.

Далі святкова програма продовжилася в художній галереї Рєпіна, де відкрилася виставка робіт Володимира Оглобліна "Академічка", присвячена академічної дачі імені Іллі Рєпіна, яка знаходиться в Тверській області. Біля будівлі галереї урочисто погасили поштову марку, присвячену ювілею художника. В цей же день відбулося закриття ХV міжнародного рєпінського пленеру.

Звертаючись до гостей, Іван Варченко зазначив геніальність художника, який прославив Чугуївщину і Харківщину далеко за межами України. "У цей складний для України час обласна державна адміністрація знайшла можливість виділити 1 млн. 267 тис. грн. на реставрацію меморіального будинку Іллі Рєпіна, що дозволить на сучасному рівні зберегти дух художника на чугуївській землі", - підкреслив Варченко. Також він висловив сподівання, що Слобожанщина в майбутньому виховає ще багато талановитих і геніальних людей.

Довідка. На початку серпня в Чугуєві розпочнуться роботи з реставрації будинку-музею художника Іллі Рєпіна. Зокрема, в будинку замінять дах, тепер він знову стане черепичним. Також перештукатурять стіни, відреставрують підлогу, змінять планування та віконні прорізи, відновлять цегляну огорожу навколо садиби і замінять покриття двору. Крім того, піднімуть рівень будинку, який за багато років трохи осів. Вирішаться і технічні проблеми з опаленням, освітленням, вентиляцією, водовідведенням. Також планується відреставрувати всі предмети, які знаходяться всередині будинку Рєпіна. Реставрацію будинку-музею знаменитого художника повинні закінчити до нового року.

Художньо-меморіальний музей І.Рєпіна - пам'ятник історії (охоронний номер 1498) та архітектури місцевого значення (охоронний номер 736).