Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні необхідно стабілізувати економіку

В Україні необхідно стабілізувати економіку

Про це під час колегії Харківської облдержадміністрації повідомив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта. «Сьогодні Харківська область і Україна знаходяться в такому становищі, коли однією рукою доводиться будувати, створювати економіку, вирішувати економічні проблеми, а з іншої захищати Батьківщину. Насамперед, хотів би сказати про ситуацію в Україні і як ми бачимо її з боку в цілому. Ми вже підвели підсумки I кварталу, на жаль, вони невтішні. Ми маємо 3% падіння валового внутрішнього продукту, 4,7% падіння промисловості. По сільському господарству теж є падіння, але воно викликане в основному зрушенням сезонного початку збору врожаю, і ми сподіваємося, що в цьому відношенні буде все гаразд», - розповів Анатолій Максюта.

Також він зазначив, що на загальну ситуацію в економіці вплинула низка факторів, що спричинило за собою серйозну девальвацію.

«Девальвація національної валюти склала більше 47%, що, безумовно, позначилося на зростанні цін. Вони підвищилися на 11,6%, що досить серйозно після практичної відсутності зростання цін у попередні роки. Безумовно, це впливає на витрати виробництва по промисловим та сільськогосподарським підприємствам. Ця необхідність стабілізації тягне за собою скорочення бюджету, інвестицій. Для того, щоб отримати допомогу від Міжнародного валютного фонду, ми повинні провести необхідні заходи щодо економічної стабілізації. Відповідно, це ускладнює питання розвитку, кредитування, і не сприяє активізації, зокрема, державній інвестиційній діяльності. Хотів би відзначити, що на цьому тлі Харківська область виглядає досить непогано. Є проблеми, які можуть спрацювати в ту чи іншу сторону, але на сьогоднішній день ситуація стабільна, ситуація розвивається. За це ми вдячні керівництву області», - сказав Анатолій Максюта.
 

Теги