Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будинок художника Іллі Рєпіна цього року капітально відреставрують

Будинок художника Іллі Рєпіна цього року капітально відреставрують

На початку серпня в Чугуєві розпочнуться роботи з реставрації будинку-музею художника Іллі Рєпіна. Про це 29 липня в ході прес-туру по об'єктах туризму «Ласкаво просимо до Харківщини» повідомила директор Художньо-меморіального музею І. Ю. Рєпіна Світлана Бучаста. За її словами, дому Рєпіна цього року виповниться 190 років. «Будинок цілком міцний, стіни - більше 60 см шириною, хороший фундамент. Але в той же час є багато проблем, які хотілося б вирішити, оскільки будинок-музей капітально не ремонтувався з 1969 року», - зазначила директор музею Рєпіна.

Зокрема, Світлана Бучаста розповіла, що в будинку замінять дах, тепер він знову стане черепичним. Також перештукатурять стіни, відреставрують підлогу, змінять планування та віконні прорізи, відновлять цегляну огорожу навколо садиби і замінять покриття двору. Крім того, піднімуть рівень будинку, який за багато років трохи осів. Вирішаться і технічні проблеми з опаленням, освітленням, вентиляцією, водовідведенням. Також планується відреставрувати всі предмети, які знаходяться всередині будинку-музею.

«Одне з головних завдань - це повернути будинку Рєпіна його автентичний вигляд, яким він був у ХІХ столітті. Також після реставрації ми додамо в будинок-музей більше інформації про походження Іллі Юхимовича і про його сім'ю. Сподіваємося, що покажемо і нові роботи художника, яких у музеї ще не було», - зазначила Світлана Бучаста.

Реставрацію будинку-музею знаменитого художника повинні закінчити до нового року.

Довідка. Відкритий тендер на ремонт і реставрацію будівлі Художньо-меморіального музею І.Рєпіна (м. Чугуїв, вул.Рози Люксембург, 8) виграло ПАТ "Трест" Житлобуд-1 "(Харків). Замовник торгів - Департамент капітального будівництва Харківської облдержадміністрації. Джерело фінансування - кошти місцевих бюджетів. На ремонт музею виділено 1 млн. 204 тис. 752 грн. (з ПДВ). Ремонт планують завершити до кінця 2014 р. 

Над реставраційними проектами будинку-музею Іллі Рєпіна працювали студенти Харківського національного університету будівництва та архітектури. Підготовчий етап до реставрації будинку зайняв близько 10 років. 

Художньо-меморіальний музей І.Рєпіна - пам'ятник історії (охоронний номер 1498) та архітектури місцевого значення (охоронний номер 736).