Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У музеї Сковороди нова екскурсійна програма

У музеї Сковороди нова екскурсійна програма

У Національному літературно-меморіальному музеї Г. Сковороди (с. Сковородинівка, Золочівський р-н, Харківська область) нова екскурсійна програма, яка включає в себе інтерактивні ігри та різного роду завдання для дітей і дорослих. Про це 29 липня в ході прес-туру по об'єктах туризму "Ласкаво просимо до Харківщини" повідомила директор музею Г.Сковороди Наталія Мицай. За її словами, екскурсії в музеї стали більш сучасними і різноманітними за тематикою, при цьому кожна з них супроводжується світловим і музичним оформленням.  

«Кожен відвідувач музею може тепер не тільки дізнатися про життя, творчість і діяльність великого філософа, а й взяти участь у різних ігрових завданнях, випробувати на собі систему оцінювання знань, яку використовував Григорій Сковорода. У разі незгоди з власною оцінкою відвідувачеві належить відповісти на ряд додаткових питань щодо проведеної екскурсії, і, можливо, підвищити свій бал. Також нашим гостям ми розкриваємо секрети предметів побуту, якими користувався філософ, водимо стежками і таємними місцями саду, де творив Сковорода», - зазначила директор музею. 

Наталія Мицай також розповіла, що для всіх бажаючих працівники музею розробляють і організовують квести, тематика яких, звичайно ж, Григорій Сковорода. «Причому це можуть бути не тільки звичайні квести, а й велоквести, в яких із задоволенням беруть участь діти. Слідуючи по веломаршруту, учасники знаходять завдання і відповідають на питання, пов'язані з життям і творчістю філософа. Також на території музею ми проводимо безліч майстер-класів. Найпоширеніші - приготування млинців і вареників чи художнє оформлення «торби Сковороди», - говорить директор музею. 

За словами Наталії Мицай, подивитися музей приїжджає не тільки багато харків'ян, а й туристів з інших регіонів України, а також Росії, Німеччини, Великобританії, США. Тільки минулого року музей Сковороди відвідало більше 40 тис. чоловік. При цьому кожен з них мав можливість придбати пам'ятний подарунок у сувенірному магазині музею, де можна знайти безліч книг з поезією і роботами Сковороди, путівників, посуду, одягу та рушників, які виготовляють місцеві майстри.

Як зазначив тимчасово виконуючий обов'язки заступника голови облдержадміністрації Іван Варченко, Сковородинівка - дійсно перлина Слобожанщини. «Хотілося б, щоб цю перлину любили в усьому світі. І не залежно від тієї ситуації, яка сьогодні склалася в Україні, те, що тут, у Сковородинівці, сьогодні можна побачити, допомагає зрозуміти людям ціну миру», - підкреслив Іван Варченко. 

Довідка. Літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди заснований в 1972 р. Музей розташований у будинку поміщиків Ковалинських. У ньому - близько 5 тис. експонатів. В одній з кімнат філософ провів останні дні свого життя. На території музею знаходиться могила Сковороди і пам'ятник роботи скульптора Івана Кавалерідзе.
У 2022 відзначатиметься 300-річчя з дня народження Сковороди. До цієї дати планується масштабна реконструкція музею його імені.