Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Уряд зробив перший крок до ринкових перетворень на залізничному транспорті та підвищенню конкурентоспроможності галузі

Уряд зробив перший крок до ринкових перетворень на залізничному транспорті та підвищенню конкурентоспроможності галузі

Сьогодні відбулася експертна зустріч для обговорення пріоритетів урядової політики, ходу реалізації рішень Уряду, яка була присвячена питанням реформування галузі залізничних перевезень. 25 червня 2014 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про утворення публічного акціонерного товариства “Українська залізниця”» шляхом злиття Державної адміністрації залізничного транспорту (Укрзалізниця) та підприємств і установ залізничного транспорту загального користування.

За словами заступника Міністра інфраструктури України - керівника апарату Володимира Корнієнка, згідно постанови 100% акцій “Української залізниці” закріплюються в державній власності, і товариство не підлягає приватизації.

«Сьогодні у нас 104 приватних оператора, що працюють у залізничній галузі. Через рік, я сподіваюсь, їх буде 200 або 300. Це вимога часу. З 2015 року ми повинні розширити можливість інвестувати в рухомий склад. Створити повноцінний ринок вантажних перевезень. У нас вже сьогодні більше половини вагонів - приватні. А наступним етапом буде оновлення тягового рухомого складу, який залишиться у власності акціонерного товариства», - сказав Володимир Корнієнко.

На першому етапі реформування буде проведена оцінка та інвентаризація майна всіх підприємств; має бути вирішене питання пільгових перевезень, які складають майже 600 млн. грн. щороку. Вже у 2014 році за рахунок відмови від неефективних закупівель, ліквідації корупційних схем та завищених цін, очікується сумарне зменшення витрат галузі на рівні 10-15%, що дасть економію коштів до 1,4 млрд. грн.