Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інфляція у 2015 році не перевищить однознакового рівня

Інфляція у 2015 році не перевищить однознакового рівня

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева повідомила, що інфляція за перше півріччя становила 11.6%, а в річному вимірі споживчі ціни зросли на 12%. «Після трьох місяців високих темпів зростання споживчих цін інфляційна динаміка в червні була більш стриманою. Індекс споживчих цін підвищився на 1% порівняно з 3.8% у травні», – сказала Валерія Гонтарева.

На підвищення рівня інфляції вплинуло подорожчання продуктів харчування та безалкогольних напоїв на 0.7%, що обумовило 0.3 в. п. у зміні ІСЦ. Водночас новий урожай плодоовочевої продукції зумовив сезонне зниження інфляції на цю групу товарів. Нагадаємо, що за травень продукти харчування подорожчали на 3.6%.

Також зросли тарифи на електроенергію на 11.3%, що зумовило 0.2 в. п. внеску в зміну ІСЦ. Водночас ефект курсової корекції майже вичерпався. 

«За нашими оцінками, більшість інфляційних чинників уже спрацювали в першому півріччі. Зокрема, відбулося заплановане підвищення цін і тарифів, які регулюються адміністративно, майже за всіма категоріями. Тому в другому півріччі ми очікуємо на суттєве уповільнення інфляції (у тому числі за рахунок високого врожаю зернових). Її зростання становитиме близько 5%. За результатами 2014 року зростання споживчих цін становитиме близько 17%. А в 2015 році інфляція не перевищить однознакового рівня», – зауважила Валерія Гонтарева.