Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олдріх Андрисек оцінив роботу Харківської області з переселенцями як одну з кращих в Україні

Олдріх Андрисек оцінив роботу Харківської області з переселенцями як одну з кращих в Україні

Регіональний представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек позитивно оцінює діяльність обласної влади Харківщини по роботі з переселенцями і вважає, що регіон показав себе одним з кращих в Україні. Про це він сказав під час відвідування наметового містечка для переселенців в м. Барвінкове разом з головою ХОДА Ігорем Балутою.  «Якщо говорити про порівняння, то є регіони, які не впоралися. У Харківській області ми бачимо, що є чітка і сильна рука, є амбітний, але продуманий план. І це здорово. У деяких аспектах Харківська область не чекала інструкцій з Києва, тому що їх просто не було. Але бере справу у свої руки, тому що за останніми даними тут вже близько 17 тисяч людей з Донецької та Луганської областей, і це багато. Очевидно, що я б поставив плюс обласній владі. У цій біді, яка спіткала країну, я дуже радий бачити таку ступінь професіоналізму і людської самовідданності», - підкреслив Олдріх Андрисек. 

При цьому регіональний представник УВКБ ООН зазначив, що велика кількість переселенців на Харківщині пов'язана не стільки з кращими умовами для них, скільки з тим, що сюди легше і ближче приїхати.

Оглядаючи наметове містечко в Барвінкове, Олдріх Андрисек наголосив, як би все не було організовано, переселенцям все одно тут буде гірше, ніж у рідному домі. «Тим не менше, те, що ми бачимо в Барвінкове, добре. Достатня кількість наметів, ліжок, передбачається триразове харчування, буде встановлено дитячий майданчик», - зазначив він.

Зі свого боку регіональний представник УВКБ ООН пообіцяв будь-яку допомогу владі в цій роботі, і насамперед - готовий ділитися досвідом. «Ми - організація з 60-річним досвідом роботи в 40 країнах світу. Ми несемо відповідальність за міжнародні стандарти і можемо допомогти вам не наступити на ті ж граблі, на які наступили інші», - зазначив він.

Також Олдріх Андрисек порадив приділяти більше уваги психологічній допомозі переселенцям. «Не можна забувати, що людям потрібні не тільки матеріальні речі - поїсти і дах над головою, - а й моральна підтримка», - підкреслив він.