Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківському історичному музеї відкрито виставку «Харків’яни на фронтах Першої Світової війни»

У Харківському історичному музеї відкрито виставку «Харків’яни на фронтах Першої Світової війни»

В експозиції представлені оригінальні предмети 1914-1918 років: солдатський та офіцерський мундири, кашкет, каски австрійські, угорські, російські, гвинтівка Мосіна, саперна лопатка та тесак, фляги, планшет тощо. Неабияку зацікавленість викликала хустина, на якій зображена схема розборки-зборки гвинтівки Мосіна. Окремим блоком представлені копії фотографій та газет тих часів. У відкритті виставки взяв участь т.в.о. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Іван Варченко.

«Перша Світова війна розпочалася з пострілу студента, викликаного емоціями, та розтяглася на довгі 4 роки 3 місяці і 10 днів. До смертоносної орбіти війни було втягнуто 38 держав світу. 10 мільйонів убитих і померлих від ран солдатів, матросів і офіцерів усіх воюючих держав сплатили своїм життям авторам і організаторам цієї всесвітньої варварської авантюри. 20 мільйонів було поранено, з них 3,5 мільйони стали інвалідами на все життя. Розпочати війну легко, а завершити її – ювелірна робота», - сказав він.

Іван Варченко також наголосив на необхідності та своєчасності відкриття таких виставок, які б викривали страшне обличчя війни. Кожен відвідувач має осмислити ті історичні події та зробити правильні висновки.