Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Програма «Здоров'я Слобожанщини» потребує додаткових фінансових ресурсів

Програма «Здоров'я Слобожанщини» потребує додаткових фінансових ресурсів

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства та соціального захисту населення, в якому взяв участь голова Харківської обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Ігор Балута. Про стан фінансового забезпечення та необхідності внесення змін до Програми «Здоров'я Слобожанщини» на 2012-2014 роки депутатів поінформував директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Галацан. За його словами, на виконання Програми в обласному бюджеті передбачено 20 млн 536 тис. грн. З них 19 млн. грн - на забезпечення препаратами інсуліну, 800 тис. грн - для екстреного лікування дихальних розладів у новонароджених, 50 тис. грн - для забезпечення обстеження призовників на ВІЛ-інфекцію, вірусні гепатити С і В, 500 тис. грн - на лікування та харчування постраждалих внаслідок Чорнобильської аварії в «Обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення».

Директор Департаменту звернув увагу депутатів на гостру для регіону проблему, яка полягає в необхідності фінансового забезпечення гемодіалізу. Місячна потреба на одного хворого, який потребує підключення до апарату «штучна нирка», становить 250 тис. грн.

"Враховуючи збільшення кількості примусових мігрантів з Донецької та Луганської областей, багато з яких теж потребують гемодіалізу, розрахована раніше річна потреба в 21 млн грн для проведення гемодіалізу може бути переглянута у бік збільшення", - зазначив Олександр Галацан.

Депутати постійної комісії висловили свою стурбованість тим фактом, що державна програма гемодіалізу не забезпечена на Харківщині фінансово. Члени постійної комісії ухвалили рішення ініціювати звернення в профільне Міністерство для відповідного реагування на проблему. Ігор Балута, в свою чергу, зазначив, що він, як голова ОДА, щотижня відправляє листи до Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів з проханням вирішити питання з фінансуванням даної державної програми.

Як підкреслив Олександр Галацан, з коливанням цін і курсів валют, змінюється також необхідний розмір витрат на Програму в цілому. Якщо в 2013 році потреба в медичному забезпеченні на одного мешканця Харківщини в середньому становила 930 грн, то тільки за І квартал 2014 року витрати перевищили 500 грн.

За попередніми підрахунками, мінімальний обсяг додаткових фінансових ресурсів, необхідних для повної реалізації першочергових заходів Програми, в поточному році становить 31 млн 447 тис. грн. Загальний обсяг розрахункової потреби витрат на заходи Програми у 2014 році - 51 млн 983 тис. грн.

Питання з фінансування програми "Здоров'я Слобожанщини" буде також розглядатися на черговій робочій нараді, яку Ігор Балута призначив на середу, 25 червня.