Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заповідність території Харківської області планується збільшити

Заповідність території Харківської області планується збільшити

Про це у ході експертної зустрічі для обговорення пріоритетів урядової політики, ходу реалізації рішень Уряду на тему: «Вдосконалення державного управління у сфері організації охорони та відтворення природно-заповідного фонду України» повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Ігор Капусник. За його словами, у Харківській області сьогодні налічується 242 об’єкти природно-заповідного фонду площею 74, 151 тисяч га, що становить 2,36% від загальної площі області. З них 13 об’єктів загальнодержавного значення. На 2014 рік розроблені та затверджені заходи щодо збільшення відсотка заповідності території. Короткостроковими заходами передбачається збільшення на 0,3% заповідності території - на 9 тис. га, довгостроковими передбачається вихід на середній відсоток по Україні – на 6% заповідності території.

«На сьогоднішній день відпрацьовуються питання інвентаризації існуючих комплексів, розглядаються пропозиції щодо можливості їх розширення і створення нових об’єктів природно-заповідного фонду. В минулому році в результаті проведеної роботи було визначено 27 об’єктів, які можуть бути збільшені більш ніж 2,5 тисячі га. Опрацьовуються матеріали щодо створення нових об’єктів і розширення існуючих. На 2014 рік керівництвом ХОДА заплановано виконання робіт щодо розробки проекту організації території ландшафтного парку «Червонооскільський», будуть розроблені інформаційно-картографічні матеріали об’єктів природно-заповідного фонду, передбачено фінансування розробки проектів створення нових та розширення існуючих територій, а також заходи, спрямовані на запобігання знищення і пошкодження об’єктів природно-заповідного фонду», - сказав Ігор Капусник.

 Він також звернув увагу на проблемні питання, основне серед яких - небажання Держлісгоспів надавати згоду на розширення заповідних територій.

«Ми маємо певні проблеми з Держлісагентством щодо погодження матеріалів і надання згоди на розширення об’єктів природно-заповідного фонду. І тут без допомоги Міністерства екології і природних ресурсів нам, безумовно, складно вирішити питання, тому що Держлісгоспи в окремих випадках не дають згоду на розширення об’єктів та відсилають до Держлісагентства, що ми і робимо. І тут ми просили би допомоги Міністерства»,- зауважив Ігор Капусник.