Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Керівництво Харківської облдержадміністрації зустрілося з представниками Європейської Бізнес Асоціації

Керівництво Харківської облдержадміністрації зустрілося з представниками Європейської Бізнес Асоціації

05 червня 2014 року відбулась зустріч першого заступника голови облдержадміністрації Ігоря Райніна та в.о. заступника голови облдержадміністрації Івана Варченка з представниками Європейської Бізнес Асоціації (далі - ЄБА) у Харкові – головою Координаційної ради Харківського офісу Асоціації Ігорем Сбітнєвим та регіональним менеджером Іриною Коноваловою. Також на зустрічі були присутні керівники галузевих структурних підрозділів облдержадміністрації.  Під час заходу обговорювались стратегічні напрями та перспективи співпраці місцевої виконавчої влади з ЄБА щодо регіонального розвитку та покращення бізнес-клімату, захисту прав інвесторів та вирішення проблемних питань суб’єктів господарювання.

Ігор Райнін зазначив, що на сьогодні існує два основних напрями співробітництва облдержадміністрації з ЄБА: відпрацювання оптимального алгоритму взаємодії суб’єктів господарювання з контролюючими органами, а також реалізація конкретних результативних проектів.

Директор Департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації Віктор Коваленко повідомив, що центральними органами виконавчої влади спільно з центральним офісом ЄБА було визначено 14 секторів, в які об’єднані основні проблемні питання діяльності іноземних інвесторів в Україні. Головне з них – розроблення та внесення змін до податкового та митного законодавства України.  

«Ми готові допомагати представникам бізнесу вирішувати проблемні питання, що виникають під час їх діяльності», - заявив Ігор Райнін. Водночас, додав перший заступник голови облдержадміністрації, керівництво області сподівається на допомогу з боку ЄБА щодо використання можливостей організації по залученню іноземних інвесторів до регіону шляхом проведення бізнес-зустрічей між харківськими виробниками та європейськими діловими колами, надання практичної допомоги щодо просування продукції вітчизняних підприємств на європейські ринки. Це дасть можливість створити нові робочі місця та модернізувати економіку регіону, зокрема, через впровадження в Харківській області європейських програм та отримання грантів і міжнародної фінансової допомоги. 

У відповідь Ірина Коновалова подякувала за конструктивний діалог та готовність влади надати підтримку у вирішенні проблемних питань суб’єктів господарювання. «Я впевнена, що нагальним сьогодні є проведення в Харкові зборів членів Правління ЄБА з метою презентації інвестиційного та експортного потенціалу регіону представникам провідних іноземних інвесторів», - зазначила вона. 

В свою чергу, Ігор Сбітнєв висловив сподівання на допомогу у вирішенні конкретних проблем, з якими стикаються не лише члени ЄБА та які набули масового характеру – наприклад, авансові платежі з податку на прибуток, завищення митної вартості товарів та вимога додаткових документів від декларанта.

Перший заступник голови облдержадміністрації Ігор Райнін повідомив, що перше засідання Робочої групи з питань захисту прав інвесторів, створеної при обласній державній адміністрації, буде присвячене вирішенню зазначених проблем.

В.о. заступника голови облдержадміністрації Іван Варченко, в свою чергу, запропонував представникам ЄБА приділити увагу не лише захисту членів організації та роботі щодо усунення перешкод діяльності бізнесу, але й побудові діалогу з європейськими партнерами щодо презентації можливостей Харківщини за кордоном, а головне – найближчим часом реалізувати на території області декілька спільних проектів. 

Директор Департаменту інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури облдержадміністрації Євген Водовозов повідомив, що багато підприємств регіону зацікавлені у реалізації проектів з іноземними інвесторами, зокрема, стартовим майданчиком для реалізації пілотного проекту в сфері енергозбереження може стати  ДП «Харківський приладобудівний завод ім. Т.Г. Шевченка».

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Роман Грива додав, що комунальні підприємства регіону також зацікавлені в реалізації проектів з енергозбереження, а саме впровадження енергозберігаючих технологій шляхом переходу на більш економічні та екологічні види палива, такі як пелети та брикети. 

Підводячи підсумки зустрічі, Ігор Райнін підкреслив, що головною метою співробітництва облдержадміністрації з ЄБА повинна стати реалізація конкретних спільних проектів.  

Теги