Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Муніципальна міліція повинна стати інструментом органів місцевого самоврядування

Муніципальна міліція повинна стати інструментом органів місцевого самоврядування

Про це під час експертної зустрічі для обговорення пріоритетів урядової політики, ходу реалізації рішень Уряду на тему: «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади» повідомив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода.

«Сьогодні муніципальна міліція існує лише як назва, але вона немає ніяких повноважень. Є один проект закону, який можна було взяти за основу, він зареєстрований у Верховній Раді і називається «Про варту». Ми його аналізували і він дуже близький до закону «Про муніципальну варту» польського закону, але в Польщі є свої особливості. Якщо говорити про муніципальну міліцію, то є два концептуальних підходи: європейський і американський. Ми схильні більше до європейського підходу. У нас немає сумнівів, що муніципальна міліція повинна стати інструментом органів місцевого самоврядування щодо виконання своїх повноважень та забезпечення правопорядку», - сказав В’ячеслав Негода.

У свою чергу директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Євген Ярошенко зазначив, що у Харкова є досвід створення муніципальної міліції.

«Я не можу сказати, що цей досвід був ефективним. Є така думка, що центральна влада повинна займатися кримінальними справами, і це є 100% державна функція. А ось міліція безпеки повинна складати незначні протоколи. Нажаль, зараз вона цим не займається. Це питання треба продумати під час формування остаточної концепції реформування місцевого самоврядування», - сказав Євген Ярошенко.