Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Структура зовнішньоекономічної діяльності підприємств Харківської області вселяє впевненість

Структура зовнішньоекономічної діяльності підприємств Харківської області вселяє впевненість

«Для Харківської області одним з найважливіших пріоритетів є зовнішньоекономічна діяльність. І тут найбільший оптимізм вселяє структура і баланс зовнішньоторговельного обороту, які на сьогодні ми маємо», - заявив в ході прес-конференції перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін.  В цілому, зовнішньоторговельний оборот області в 2014 році становить 924 млн. дол. США. Цей показник по нашому регіону відповідає рівню минулого року, при цьому в Україні спостерігається падіння обсягів зовнішньої торгівлі на 14%. 

«Але, головне полягає в тому, що була змінена структура і баланс зовнішньоекономічної діяльності: вперше після 2009 року ми маємо позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Тобто, ми більше експортуємо, ніж імпортуємо. При цьому, зазначу, це досягнуто не за рахунок зменшення зовнішньоторговельного обороту. Він залишився без змін, а за рахунок збільшення експортних поставок», - сказав Ігор Райнін.

Позитивне сальдо склало 2,8 млн. дол. США. При цьому обсяг експорту товарів з області збільшився на 5,2% і склав 463 млн. дол. США. Також про стабілізацію ситуації в економіці регіону свідчить і збільшення на 12% обсягу вантажних перевезень.

«Що стосується інвестицій, то на сьогоднішній день службою статистики зареєстровано зменшення сумарного обсягу іноземних інвестицій, що надійшли в область на 209 млн. дол. США. Але, я хочу, щоб ми правильно розуміли цю цифру. Вона не говорить про зменшення фактичних інвестицій в економіку регіону. Вона є прямим наслідком істотних коливань на валютних ринках. І найбанальніша курсова різниця дала нам зменшення на 217 млн. дол. США», - пояснив перший заступник голови облдержадміністрації.

На сьогоднішній день 8,3 млн. дол. США були введені в економіку Харківської області. При цьому, фактичний обсяг коштів, виведених з підприємств склав 1,8 млн. дол. США. Таким чином, реальний приріст склав 6,5 млн. дол. США з початку поточного року.

«Багато це чи мало? Звичайно, мало. І це безперечно. Але я хочу сказати, що це лише фіксує той факт, що інвестори довіряють Україні та Харківській області. У настільки неспокійній і непростій військово-політичній обстановці це головний позитивний факт, який дає нам впевненість у правильності наших дій і рішень», - підсумував Ігор Райнін.