Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбулась церемонія, присвячена нацистському геноциду єврейського народу

У Харкові відбулась церемонія, присвячена нацистському геноциду єврейського народу

Сьогодні, 29 квітня на території Меморіального комплексу «Жертвам Голокосту на місці єврейського гетто періоду окупації Харкова 1941-1943 рр.» відбулося покладання квітів з нагоди Дня Катастрофи і Героїзму в пам'ять про шість мільйонів євреїв, знищених нацистами в період Другої світової війни. Участь у заході взяли другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні Неллі Шульман, голова обласного комітету «Дробицький Яр» Леонід Леонідов, представники Харківського музею Голокосту і Харківської міської організації євреїв - колишніх в'язнів гетто, концтаборів і християн-рятівників, представники національних культурних об'єднань, школярі.

«В Ізраїлі сьогодні звучить сирена, зупиняється все життя, люди завмирають і віддають пам'ять полеглим і тим, хто вижив у цій катастрофі, а також обов'язково піднімаються прапори. Це частина історії, тут загинули не лише євреї, тут загинули громадяни України: родичі, друзі, знайомі. Тут загинули люди і зовсім неважливо, якої національності. Важливо, що пам'ять своєї історії дає надію на майбутнє і розуміння того, що ненависть не веде ні до процвітання, ні до майбутнього життя. Я вірю, що це крок до пам'яті історії, розуміння історії, крок до толерантності і до милосердного відношення один до одного», - сказала Неллі Шульман.

У свою чергу Леонід Леонідов додав, що на території Меморіального комплексу «Жертвам Голокосту» знайдено останки жертв геноциду.

«Це місце гетто, куди зігнали все населення євреїв у 1941 році. Вони тут прожили близько двох тижнів, а потім були насильно перегнані в Дробицький яр пішим ходом і там були розстріляні. Багато в'язнів гетто не дожили до Дробицького яру і були тут поховані. Тут ми знайшли 150 останків, але за документами тут більше 600 останків», - зазначив Леонід Леонідов.