Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські кондитери заявляють про необхідність державного захисту експортерів

Харківські кондитери заявляють про необхідність державного захисту експортерів

Кондитерська галузь прив'язана до сировини українських сільгоспвиробників і зацікавлена​​, щоб сировини було багато, і ціни на неї були доступні. Про це заявила президент корпорації "Бісквіт-Шоколад" Алла Коваленко на зустрічі представників харчової, переробної промисловості та агробізнесу з міністром економічного розвитку і торгівлі України Павлом Шереметою.

Коваленко також зазначила, що скасування мит допоможе збільшити продажі, однак необхідний і державний захист експортерів. Так, корпорація купує сировину на падінні або стабілізації ціни великими партіями. Але митниця розмитнює сировину за цінами на момент її доставки, що призводить до виплати вищих податків. Коваленко також висловила стурбованість станом цукрової галузі, що призводить до зростання цін на цукор, а значить, і до подорожчання кондитерської продукції.

Алла Коваленко відзначила, що її компанія - четверта в Україні за обсягами виробництва і традиційно є експортоорієнтованою, поставляючи продукцію у 25 країн. У той же час, частка імпорту в її продукції становить близько 50% - корпорація імпортує сировину, таку як какао-боби, горіхи, пектини, а також матеріали для упаковки. Це робить кондитерів залежними від курсу долара. Крім того, підприємства кондитерської галузі повинні регулярно отримувати відшкодування ПДВ.

"Якщо нам і відшкодовували ПДВ, то ми його тут же повертали в якості податку на прибуток. Нашою корпорацією податок на прибуток на 1 січня цього року було заплачено по базі 2014 року повністю, до кінця року", - зазначила Коваленко.

Водночас, корпорація має досить значні обсяги невідшкодованого ПДВ. А в 2010 році держава "розрахувалося" з корпорацією з відшкодування ПДВ векселями. Термін погашення їх закінчується в серпні 2015 року. 

"Це оборотні кошти. Це впливає на конкурентну здатність нашого підприємства, всієї кондитерської галузі. Ми можемо розвиватися так, як ми хотіли б? - Напевно, ні, тому що кошти вимиваються, виймаються з обороту", - зазначила Коваленко.