Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Необхідно проводити консультаційні заходи з представниками бізнесу щодо можливостей, які відкриються при співпраці з ЄС

Необхідно проводити консультаційні заходи з представниками бізнесу щодо можливостей, які відкриються при співпраці з ЄС

Про це сьогодні у ході експертної зустрічі для роз’яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ на тему: «Зовнішні відносини з Російською Федерацією, США та ЄС» розповів заступник міністра закордонних справ України Андрій Олефіров.  Він нагадав, що відповідно до заяви Європейської Комісії від 11.03.2014 Європейський Союз в односторонньому порядку надасть Україні автономні торговельні преференції строком до 1 листопада. Це дасть змогу зменшення або скасування митних зборів ЄС на товари з України. Крім того, заступник міністра рекомендував проводити на Харківщині консультаційні заходи.

«Важливо, щоб торговельно-промислові палати, які діють на місцях, роз’ясняли місцевим бізнесменам ті можливості, які відкрилися і ще відкриються при співпраці з ЄС», - підкреслив він.

Андрій Олефіров також зазначив, що Україна налаштована на взаємовигідний розвиток відносин з Російською Федерацією і як кожна демократична та цивілізована країна буде пропонувати діалог.

«Принципово важливо, що у вирішенні долі нашої держави провідні світові держави та міжнародні делегації виступають посередниками, які надають добрі послуги для вирішення Україною та Росією наявних проблем у відносинах за столом переговорів.
Нам дуже важливо, щоб наші дії були узгоджені за посередництвом США, ЕС і місії ОБСЄ, яка перебуває в Україні», - зазначив Андрей Олефіров.

У ході засідання начальник відділу зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Валерій Рєзніков розповів про економічний стосунки Харківської області з іншими державами.

«За 2013 рік торговий обіг Харківської області та США склав більш ніж 40 млн доларів, але зовнішньоторгове сальдо залишається від’ємним і складає 30 млн доларів. А торговий обіг з Російською Федерацією у той самий період склав 1,4 млрд доларів США. Взагалі, зовнішній торговий оборот з РФ складає 50% експорту та 40% імпорту області. Лише за 1 квартал цього року товарообмін зменшився на 13%: експорт знизився на 6%, а імпорт на 7%», - сказав Валерій Рєзніков.