Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська обласна державна адміністрація та УВКБ ООН зміцнюють співробітництво

Харківська обласна державна адміністрація та УВКБ ООН зміцнюють співробітництво

В.о. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Юрій Георгієвський 18 квітня зустрівся з регіональним представником УВКБ ООН Олдріхом Андрисеком. Сторони обговорили питання переселення громадян з території АР Крим та м. Севастополя. 

Під час робочої зустрічі Юрій Георгієвський ознайомив Олдріха Андрисека з діяльністю Регіонального координаційного центру з організації роботи із підтримки сімей, які виїжджають з Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

За словами в.о. заступника голови ОДА, переселення на територію Харківської області на сьогоднішній день не є масовим. Незважаючи на це, всі служби і органи державної влади готові надати необхідну допомогу і підтримку тим, хто вирішив покинути півостров. 58 об'єктів на території Харківської області готові прийняти переселенців з АРК на тимчасове проживання. Створені всі умови для пенсійного забезпечення та соціального захисту громадян, забезпечено безперешкодний доступ до медичного обслуговування, освітніх послуг і т.д.

«Сьогодні ми йдемо від поняття «біженці», яке формує стереотипи. Ми говоримо про внутрішнє переселення громадян. В області працює «гаряча лінія», на яку можуть звернутися всі бажаючі для оперативного вирішення проблем, що виникають. Надалі ми орієнтовані на збір не тільки кількісної інформації, а й на аналіз якісних даних, які дозволять нам зрозуміти, хто ці люди, уточнити їх етнонаціональні характеристики, вік, стать, матеріальне становище і т.д.», - підкреслив Юрій Георгієвський.

Регіональний представник УВКБ ООН висловив зацікавленість у роботі Центру, а також розповів про загальну ситуацію з переселення громадян з АРК та м. Севастополя по всій Україні. Олдріх Андрисек звернув увагу на проблему відсутності центральної реєстраційної служби, що значно ускладнює роботу з об'єктивного моніторингу переселення громадян.

«Перебуваючи в регіонах, ми проводимо інтерв'ю з людьми, які залишили територію АРК, для оперативного виявлення та реагування на їхні проблеми. Це дуже сенситивна група. Ми вивчаємо мотивацію переселенців, яка є досить різноманітною. Люди висловлюють співчуття і готові допомагати: це виявляється і в готовності поселити у себе, і в забезпеченні одягом, продуктами харчування, ліками», - підкреслив Олдріх Андрисек.

За підсумками робочої зустрічі сторони домовилися про зміцнення взаємодії та співробітництва між Регіональним координаційним центром та УВКБ ООН за інформаційним та організаційним напрямками, а також про реалізацію системної роботи з переселення громадян, які виїхали з території АРК та м. Севастополя.

Довідка

Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців (УВКБ) - організація системи ООН, що займається наданням допомоги біженцям.