Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заява голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути

Заява голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути

Черговий сплеск агресії у Харкові з боку проросійських сил - ще одне кільце в ланцюзі подій, спрямованих на ескалацію конфлікту в східних областях України. У мене більше немає сумнівів у тому, що вимоги референдуму і особливого статусу російської мови - це всього лише ширма, за якою організатори заворушень намагаються приховати свою справжню мету - дестабілізувати ситуацію і зірвати президентські вибори.

На нараді з регіональними елітами в Донецьку 11 квітня влада дала чітко зрозуміти, що готова зробити конкретні кроки для розв'язання кризи. Зокрема, прийняти нову редакцію Конституції України. Була обіцяна реформа місцевого самоврядування, закон про референдуми, особливий статус російської мови.

Але незважаючи на це, протести не тільки не ослабли, а переросли в нові збройні захоплення адміністративних будівель. У Харкові об'єктом для здійснення провокацій була обрана міська рада, проте спроба захоплення була жорстко припинена правоохоронними органами.

Я розумію почуття людей, які довіряли Януковичу і голосували за нього. Вас зрадили. І сьогодні на цьому розчаруванні антиукраїнські сили намагаються спекулювати. Розколюючи країну і протиставляючи один регіон іншому, вони штовхають вас на протиправні дії, за які у підсумку доведеться нести відповідальність.

У черговий раз закликаю вас зберігати спокій і не піддаватися на провокації. Ми громадяни однієї країни і здатні вирішити будь-які протиріччя цивілізованим шляхом.

Упевнений, що тільки діалог і пошук компромісів допоможуть подолати кризу і досягти взаєморозуміння.