Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За рік в Харківській області подешевшали борошно, м'ясо і соняшникова олія

За рік в Харківській області подешевшали борошно, м'ясо і соняшникова олія

Сьогодні в ході селекторної наради директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко розповів про цінову ситуацію на продовольчому ринку. «Аналізуючи цінову ситуацію на ринку продовольчих товарів, зазначу, що, незважаючи на дефляційний рівень цін на продукти харчування, за рік з березня минулого по березень 2014 року в області подешевшали 7 продуктів харчування з 23, по яких проводиться моніторинг цін, а саме: борошно, яловичина, свинина, сало, птиця, олія соняшникова, ковбаса варена», – зазначив Віктор Коваленко.

Він також повідомив, що подорожчали 13 продуктів харчування, а саме: макаронні вироби – на 9,1%, крупа гречки – на 12,7%, рис – на 56,5%, молоко жирністю 2,5% (в поліетиленових пакетах) – на 11,2%, сметана жирністю 20% – на 10,8%, масло вершкове – на 16,8%, яйця курячі – на 14,5%, цукор-пісок – на 86%, картопля – на 171%, цибуля – на 269%, капуста, морква і буряк – на 36% – 56,8%.

Основними причинами зростання цін Віктор Коваленко назвав падіння курсу гривні, недостатнє виробництво торік цукру і зерна гречки, неякісний урожай картоплі і більшості овочевих культур, що призвів до великих відходів продукції при її зберіганні, відсутність сучасно обладнаних овочесховищ і ряд інших причин, більшість яких є загальними для регіонів України.