Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Необхідно забезпечити максимальну інтеграцію інвалідів та інших маломобільних груп населення в усі сфери життя суспільства

Необхідно забезпечити максимальну інтеграцію інвалідів та інших маломобільних груп населення в усі сфери життя суспільства

Сьогодні на Харківщині відбулось засідання обласного комітету із забезпечення доступності інвалідів та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури під головуванням в.о. заступника голови Харківської ОДА Юрія Георгієвського. Під час наради були обговоренні питання щодо доступності транспортної інфраструктури області, в тому числі зупинок громадського транспорту, відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів, а також доступності об'єктів соціальної інфраструктури в Барвінківському і Лозівському районах Харківської області.

Як зазначив Юрій Георгієвський, програми щодо соціального захисту осіб з інвалідністю віднесено до пріоритетних державних програм. Разом з тим, однією з найбільш суттєвих і до цих пір невирішених проблем у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю в Україні залишається забезпечення доступного середовища для вільного пересування і безперешкодної комунікації.

«Люди повинні мати можливість вийти з власної оселі і вільно пересуватися в населеному пункті, де вони мешкають. Безперешкодність життєдіяльності – це максимально можлива інтеграція інвалідів та інших маломобільних груп населення в усі сфери життя суспільства. Обмежений доступ до будівель часто визнається людьми з інвалідністю основною перешкодою не тільки для соціальних можливостей, а й для отримання освіти та можливості заробляти на життя», – сказав Юрій Георгієвський.

На сьогодні на території Барвінківського і Лозівського районів обладнані пандусами та кнопками виклику для доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями об’єкти райдержадміністрацій, управління соціального захисту населення, заклади охорони здоров’я, загальноосвітні школи, заклади культури, торгівлі та побутового обслуговування. Для можливості перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів соціальної інфраструктури у районі створена та функціонує служба «Соціальне таксі».