Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кластер культури і туризму є лідером в процесі розвитку кластерної моделі економіки регіону

Кластер культури і туризму є лідером в процесі розвитку кластерної моделі економіки регіону

Департаментом культури і туризму Харківської облдержадміністрації було проведено засідання робочої групи Кластера культури і туризму Харківської області. До складу робочої групи входять керівники всіх методичних центрів області в галузі культури і туризму, представники вищих навчальних закладів,  які готують фахівців у цій сфері. На засіданні також були присутні представники Харківського регіонального центру інвестицій та розвитку Державної агенції з інвестицій та управління національними проектами України. Як зазначив директор Департаменту Дмитро Кузнєцов, робота Кластера сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату та залученню грантів у сфері культури і туризму.

«Робота Кластера дозволяє виявити загальні тенденції у розвитку сфери культури і туризму. На даний момент ми орієнтуємося на реалізацію практичних задач. Так, Обласному центру культури і мистецтва дано доручення розробити Положення про конкурс міні-проектів для сільських громад з розвитку туристичної інфраструктури та поліпшенню матеріально-технічної бази об'єктів культури на селі», – додав він.

Директор Харківського регіонального центру інвестицій та розвитку Олександр Дудка розповів про роботу цієї структури, про розвиток економічних кластерів у Харківській області та прогресивність проектного підходу в реалізації кластерних стратегій, про те, що найбільш успішно кластери розвиваються саме за рахунок реалізації спільних інвестиційних проектів. На сьогоднішній день, як зазначив директор Центру інвестицій і розвитку, Кластер інформаційно-комунікаційних технологій та Кластер культури і туризму є лідерами в процесі розвитку кластерної моделі економіки в Харківській області.

Також у ході засідання робочої групи були розглянуті питання, що стосуються внесення змін до Стратегії розвитку Кластера, яка була прийнята у вересні 2012 року. Також обговорювалися шляхи формування банку даних інвестиційних проектів у сфері культури і туризму. Членами робочої групи піднімалися питання активізації діяльності з підготовки кадрів у районах області, створення концептуальних туристичних ресурсів, паспортизації місць, підготовки екскурсоводів. Було підкреслено, що необхідно розробити чіткі механізми, які б стимулювали кластерну взаємодію.