Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Експерти з прав людини ОБСЄ працюватимуть у Харківській області протягом тижня

Експерти з прав людини ОБСЄ працюватимуть у Харківській області протягом тижня

Сьогодні відбулася зустріч в.о. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна з експертами з прав людини Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. У заході також взяли участь заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин - начальник управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин ОДА Денис Ткачов.

У ході зустрічі Ігор Райнін представив соціально-економічний потенціал Харківської області, поінформував гостей про суспільно-політичну обстановку в регіоні.

«Ситуація в країні напружена. Але за останні кілька днів у Харківській області градус напруги вдалося знизити. Безумовно, ті мітинги, які закінчувалися правопорушеннями, однозначно поза правовим полем і тягнуть за собою порушення прав людини з боку людей, які застосовують насильство. Правоохоронні органи ведуть себе вкрай толерантно в даній ситуації. Сила не була застосована жодного разу. Мовної проблеми в місті Харкові та Харківській області немає, як немає і утисків росіян. Це надумані речі з метою дестабілізації ситуації. Ми б дуже просили місію ОБСЄ, щоб увагу Україні і Харківській області було приділено не тільки по факту випадків порушення прав людини, які вже сталися, а й з питань недопущення цього. Нам здається, що робота місії в достатній кількості справила б позитивний ефект на суспільно-політичну стабілізацію в країні. Ми за мирне вирішення всіх існуючих проблем і розбіжностей між різними частинами населення області», - сказав Ігор Райнін.

Експерт з прав людини Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Мадіс Вайнома зазначив, що дана місія в Україні проходить з 6 по 30 березня. У Харків представники ОБСЄ прибули тільки вчора з Донецька. Через невелику кількість членів місії в Харківському регіоні вони пробудуть максимум тиждень. Але обіцяють за цей час дуже інтенсивно попрацювати.

«ОБСЄ запрошена українською владою, щоб стежити за дотриманням прав людини. Необхідно адекватно оцінити, чи мало місце насильство по відношенню до людей, тому що ситуація була вкрай нестабільна. Ми будемо зустрічатися з представниками як державного, так і недержавного сектора - тобто з усіма протиборчими сторонами. Наш висновок буде включати в себе також висновок наших колег, які працюють на інших територіях. Доповідь про проведену роботу буде підготовлена в найкоротші терміни», - сказав Мадіс Вайнома.

Ігор Райнін, в свою чергу, запевнив гостей у тому, що представники влади готові надати будь-яке сприяння роботі місії ОБСЄ.