Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна має залишитися єдиною державою. Ігор Балута

Україна має залишитися єдиною державою. Ігор Балута

18 березня 2014 року відбулася робоча зустріч голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути, в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Юрія Георгієвського, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова зі спеціальним представником чинного голови ОБСЄ в Україні Тімом Гульдіманном. Під час зустрічі сторони обговорили особливості соціально-політичної ситуації в Україні і в Харківській області, а також перспективи політичного та економічного співробітництва Харківської області та ОБСЄ.

Тім Гульдіманн передав стурбованість керівництва ОБСЄ соціальною напруженістю в Україні і повідомив, що ОБСЄ готова направити в Україну своїх спостерігачів для проведення моніторингу соціально-політичних подій в регіоні і пошуку виходів з кризи, що склалася.

Ігор Балута висловив зацікавленість щодо участі міжнародних організацій у вивченні соціально-політичної ситуації в Україні і в Харківському регіоні. Він підкреслив значущість об'єктивного відображення подій, що відбуваються, в міжнародних засобах масової інформації. Також губернатор звернув увагу на необхідність збереження територіальної цілісності української держави.

«У традиційно російськомовному Харківському регіоні в даний момент мовна проблема не є актуальною. У своєму повсякденному житті харків'яни використовують ту мову, яку вони вважають рідною для себе. На сьогоднішній день ви можете звернутися до будь-якої державної установи російською мовою і не зіткнетеся з проблемою нерозуміння або заборони. Ми маємо пам'ятати, що Україна – це єдина держава, і ми хочемо нею залишатися незалежно від зовнішньополітичної ситуації або нашого місця проживання по ту чи іншу сторону Дніпра», – підкреслив Ігор Балута.

Значимість стабілізації соціально-політичної ситуації в країні в цілому і в Харківському регіоні відзначив Юрій Георгієвський.

«Сьогодні градус настроїв в українському суспільстві підігрівається. Актуальним завданням влади на загальнодержавному та місцевому рівнях є робота в напрямку стабілізації політичної ситуації, спираючись на допомогу міжнародних організацій. Хочу нагадати, що в Законі України «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики» курс на євроінтеграцію визначено абсолютно чітко, він не переглядається і є пріоритетом», – підкреслив він.

Зі свого боку Сергій Чернов відзначив значущість загальної установки на мир і стабільність у вирішенні соціально-політичних питань у регіоні.

«Харківська область – колишня столиця, студентська столиця, це край, який завжди показував приклад толерантності. Ми повинні зберегти це і надалі», – підкреслив голова Харківської обласної ради.

За підсумками робочої зустрічі спеціальний представник діючого голови ОБСЄ запропонував створити в регіоні структуру для системної роботи спостерігачів ОБСЄ в Харківській області. Керівництво Харківської обласної державної адміністрації підтримало дану пропозицію.

Теги