Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області медичному обслуговуванню воїнів-інтернаціоналістів приділяється особлива увага

В Харківській області медичному обслуговуванню воїнів-інтернаціоналістів приділяється особлива увага

Про це під час телемарафону з нагоди 25-річчя виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістану на ХОД ТРК розповіла заступник директора Департаменту охорони здоров`я ХОДА Галина Сіроштан. За її словами, в рамках реалізації в регіоні завдань Президента України щодо соціального захисту учасників бойових дій на території інших країн Департаментом охорони здоров`я щорічно розробляються заходи, які направлені на підвищення якості надання медичної допомоги ветеранам війни, в тому числі і ветеранам Афганістану. Відповідно до цих заходів протягом першого кварталу проводяться цільові профілактичні огляди цієї категорії громадян та членів їх сімей.

«На території Харківської області внесено до реєстру майже 10 тис. воїнів-інтернаціоналістів. Для надання їм медичної допомоги розгорнуто 1115 ліжок, з них 415 ліжок в закладах третинного рівня. Це наш Обласний госпіталь для інвалідів війни, Обласна протитуберкульозна лікарня, де функціонує єдине в Україні відділення для хворих учасників, інвалідів війни, Обласна психіатрична лікарня №3», - розповіла Галина Сіроштан.

Також вона зазначила, що обласною владою за останні три роки було зроблено дуже багато для підвищення якості надання медичної допомоги і покращення матеріально-технічної бази Обласного госпіталю для інвалідів війни. Там проведено капітальний ремонт, оновлено обладнання, ветерани забезпечені необхідними лікарськими засобами.

«Ми єдина область на Україні, яка виконала постану Кабінету Міністрів щодо виділення коштів на лікування – 35 грн. на добу на людину та харчування – 45 грн.», - розповіла вона.

Окрім цього, відповідно до нормативних документів після проведення профілактичного огляду воїнам-інтернаціоналістам надається довідка про проведення санаторно-курортного лікування.

«Воїни-інтернаціоналісти з цією довідкою їдуть в органи соціального захисту за місцем мешкання, там стають на облік і потім вже отримують путівку на оздоровлення. За минулий рік в наших місцевих санаторіях пройшли лікування 326 воїнів-інтернаціоналістів», - розповіла Галина Сіроштан.