Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медикаментозне забезпечення онкологічних хворих покращується

Медикаментозне забезпечення онкологічних хворих покращується

Як розповіла в ході прямої лінії з читачами газети «Слобідський край» заступник директора з медичної частини Харківського обласного клінічного онкологічного центру Галина Єфимова, завдяки реалізації завдань Президента України щодо забезпечення доступності медичної допомоги, зокрема, у напрямі профілактики та лікування онкологічних захворювань, постійно покращується медикаментозне забезпечення онкологічних хворих. Так, минулого року Центр забезпечив пацієнтів базовими медикаментами для так званої першої лінії хіміотерапії на 50–55 %. Забезпеченість препаратами для більш складних схем хіміотерапії, які потрібні для лікування рецидиву або запущеної форми раку, на жаль, нижча – до 25–30%.

«У першу чергу ми намагаємося дати препарати малозабезпеченим людям. Невелику частину коштів отримуємо від благодійних фондів і меценатів. Також, якщо пацієнт приїхав із району області, то на його лікування може бути виділено кошти з місцевого бюджету. Ми намагаємося планувати свою роботу так, щоб перша лінія хіміотерапії дісталася максимальному числу людей, зокрема, за окремими позиціями забезпечуємо лікування на 90%. Також намагаємося, щоб максимально було видано першу лінію хіміотерапії у разі найбільш поширених форм раку. Це стосується раку молочної залози, легенів, злоякісних пухлин шкіри, серед яких – меланома, меншою мірою – раку шлунково-кишкового тракту.

Проводимо також бесіди з родичами, які дуже часто не знають, як поводитися в цій ситуації. Дуже важливо донести до них, що рак – це не вирок. Що їхні витрати – це не викинуті на вітер гроші, що в людини є шанс або на оздоровлення, або на стабілізацію захворювання. Тоді родичі розуміють: якщо зараз докладуть зусиль, то зможуть допомогти близькій людині», - підкреслила Галина Єфимова.