Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбувся урочистий захід, присвячений 70-річчю зняття блокади Ленінграда

У Харкові відбувся урочистий захід, присвячений 70-річчю зняття блокади Ленінграда

Сьогодні в будівлі адміністрації Ленінського району м.Харкова відбулися урочистості, присвячені 70-річчю зняття блокади м.Ленінграда. У ньому взяли участь заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, голова адміністрації Ленінського району Максим Мусєєв, голова Харківського обласного товариства ветеранів «Жителі блокадного Ленінграда» Марія Фетісова, колишні блокадники, ветерани. В ході заходу було зачитано текст телеграми голови ХОДА Михайла Добкіна харків'янам - жителям блокадного Ленінграда: «Дорогі друзі! 70 років тому для вас, в ту пору дітей або підлітків, закінчився блокадний жах. Зняття блокади з Ленінграда, що вмирав, але не здававався, означало повернення до життя, порятунок від голодної, холодної або насильницької смерті. Пережите не забувається з роками. Нині харків'яни, ви як і раніше називаєте себе жителями блокадного Ленінграда. Живіть довго на радість рідним і близьким, в пам'ять про ті сотні тисяч ленінградців і захисників міста-героя, які не дочекалися його звільнення».

У 1942-му Марії Петрівні Фетісовій було 15, її братові 4 роки. Вони залишилися удвох, коли замерз по дорозі на завод батько, а мама померла від голоду. 125 гр хліба на людину в день, в якому лише 15% зерна. 900 днів у обледенілій квартирі, без тепла і світла. Як вони змогли тоді вижити? Це питання Марія Петрівна ставить собі все життя.

«Я пам'ятаю той день, коли зняли блокаду. Ми просто всі плакали. Не було радості. 3 млн. 200 тисяч жителів було в Ленінграді, коли почалася війна, а коли зняли блокаду, залишилося 520 тисяч. Ленінград - це єдине місто в світі, в якому від голоду і холоду померло близько мільйона людей.

Коли я бачу, що відбувається зараз у Києві, я думаю, що ці люди просто не бережуть мир. Я дуже боюся, що завтра через все це у мене раптом не буде хліба. У блокаду ми мріяли, що я буду найщасливішою, найбагатшою людиною, коли у мене після їжі залишиться шматочок хліба. І зараз я найщасливіша і найбагатша людина - у мене завжди залишається хліб», - сказала вона.

Довідка. Харківське обласне товариство ветеранів «Жителі блокадного Ленінграда» було створено Марією Петрівною Фетісової 23 роки тому. До нього увійшли 445 жителів блокадного Ленінграда, що проживали тоді в Харкові і області. Сьогодні їх залишилося - 121.