Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область посідає друге місце з найменшим рівнем захворюваності на туберкульоз

Харківська область посідає друге місце з найменшим рівнем захворюваності на туберкульоз

Про це сьогодні під час відвідування Комунального закладу охорони здоров’я «Обласний протитуберкульозний диспансер №1», де було відкрито капітально відремонтоване відділення мультирезистентного туберкульозу, заявив заступник голови Харківської ОДА Ігор Шурма. «Проблема туберкульозу це проблема світового рівня. Вона є проблемою і в Україні, і в Харкові теж. Сьогодні туберкульоз став набагато агресивнішим, ніж раніше. Мультирезистентні форми туберкульозу не тільки потребують якісного лікування, але й ще своєчасної діагностики. Ще 10 років тому ми входили в п’ятірку областей з найвищим показником захворюваності на туберкульоз. Сьогодні ми посідаємо друге місце з найменшим рівнем захворюваності на туберкульоз. Ми чи не єдині в Україні, які можемо поставити діагноз хворому за дві години, на протязі дня визначити - якими саме препаратами можна сьогодні лікувати того чи іншого хворого», - сказав Ігор Шурма.

Крім того, за його словами, створені спеціальні умови у корпусі диспансеру, який знаходиться на вулиці Н’ютона. Відкрито 70 нових рентгенологічних цифрових кабінетів, які не потребують закупівлі розхідних матеріалів. Також в області працює 12 пересувних флюорографів, які виїжджають по селах, проводять обстеження.

«Неможливо упорядкувати все одразу. Ми поступово наводимо порядок у протитуберкульозних закладах і будемо продовжувати цю роботу у подальшому. На 2014 рік ми запланували цілий ряд ремонтів в установах, де проходять лікування хворі на туберкульоз», - додав заступник голови ХОДА.

Довідка. В області на сьогодні функціонують 8 протитуберкульозних диспансерів, 3 туберкульозні лікарні, 2 туберкульозних відділення, 24 протитуберкульозних кабінетів центральних районних та міських лікарень та 6 туберкульозних санаторіїв.

В Харківському регіоні за останні 3 роки зусиллями влади та депутатського корпусу були реалізовані масштабні заходи щодо поліпшення виявлення туберкульозу: до міжрайонних центрів – майбутніх госпітальних округів, передано 9 цифрових пересувних флюорографів, а також закуплено та введено в мережі медичних закладів міста та області до експлуатації 59 одиниць сучасних рентгенодіагностичних комплексів на 2 та 3 робочих місця. На їх закупівлю витрачено 80,8 млн.грн.

З урахуванням пріоритету лабораторної діагностики туберкульозу, в Харківській області реорганізовано лабораторну мережу та створені центри з лабораторної діагностики хвороби у первинній ланці та у протитуберкульозних закладах ІІ та ІІІ рівня. Бактеріологічна лабораторія ІІІ рівня, яка функціонує на базі Обласного протитуберкульозного диспансеру №1, проводить обробку біологічного матеріалу з усіх протитуберкульозних закладів Харківської області та оснащена найсучаснішим обладнанням для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу (GeneXpert) та швидкого визначення чутливості – Hain Lifescience, що закуплені за кошти Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Терміни діагностики скоротилися від 90 днів до 2 – 3 годин. Обладнання дозволяє визначити чутливість збудника туберкульозу до ліків в кожному конкретному випадку із формуванням правильного курсу лікування, що сприяє своєчасній діагностиці випадків, стійких до основних протитуберкульозних препаратів.